Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Испанска муха разнася опасна болест у нас
Автор: Екип Varna24.bg 09:45 / 13.06.2011Коментари ()911
© Varna24.bg
Опасна испанска муха сее зараза из страната, предупреждават докторите. Със затоплянето на времето у нас се активизира пришелец, който от няколко години си е избрал нашата страна за местообитание. Мухата, която подобно на комара смуче кръв и прави рани по кожата, обикновено живее в Испания, Португалия, Алжир и южните райони на Турция, където вече е превърнала разнасяната от нея болест лайшманиоза в широко разпространена. Заради затоплянето на климата обаче българските земи се оказали също толкова гостоприемни за нея.

Лайшманиозата е опасна както за хората, така и за животните. Болестта се лекува много трудно, обясниха ветеринарни лекари. Тя се проявява по два начина - при единия по кожата на жертвата се появяват трудно лечими рани, язви и инфекции. А при другата, която за щастие у нас все още не е позната, ухапаният получава възпаление на далака. Заразените страдат също от световъртеж и гадене.

Хората могат да се предпазят с помощта на репеленти. Паразитът обаче е станал нечувствителен към лекарства и болестта се лекува чрез химиотерапия, предупреждават експертите.

Заради затоплянето на климата у нас все по-широко разпространение получава и една друга болест, наречена дилофилариоза. Тя обаче обикновено напада само кучетата. При нея паразитни червеи се настаняват в сърцето на животното. Все пак обаче понякога те могат да се появят и при хората, като при тях са пренесени в повечето случаи от комари. Очаква се бумът й сред четириногите да настъпи през летните месеци, когато идва сезонът на комарите, прогнозират от фондация "Приятели на животните".

Източник: в. "Монитор"



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Ispanska-muha-raznasya-opasna-bolest-u-nas-262011
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.