Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Девойка с умствено изоставане зачена в СУПЦ
Автор: Екип Varna24.bg 11:26 / 14.06.2011Коментари ()1588
©
Снимка Архив
Социални работници ще се опитат да прекъснат порочния кръг на занемарено семейство, което тепърва ще се сдобие с поредния си член. Става дума за 22-годишно момиче в напреднала бременност, което освен че е с умствено изоставане, но и част от живота си е прекарало в сиропиталища.

"В момента правим постъпки да я настаним в звеното "Майка и бебе", където, след като роди, ще живее с бебето и ще се научи как да се грижи за него", коментира шефът на отдел "Закрила на детето" Ана Конукова.

Младата родилка последните години от живота си е прекарала у дома при майка си, която също е с интелектуален дефицит. От известно време обаче момичето живее и учи в СУПЦ "Анастасия д-р Железкова", за да вземе диплома за готвач. Там тя се залюбила с младеж, който страда от същото увреждане като нея.

"Те в момента имат приятелски отношения, но на него не може да се разчита, че ще се грижи адекватно за детето или че ще успее да подсигури финансово семейството", коментират специалистите.

И тъй като нито таткото е сигурна опора за младата родилка, нито пък собственото й семейство, което през годините се е разпилявало за определени периоди поради невъзможност родителите да се грижат за децата си, най-доброто решение е звеното "Майка и бебе". В момента в социалното заведение за подкрепа на млади майки живеят пет жени с пет бебета, като социалните работници се надяват, че всички ще съумеят да намерят в себе си сили да задържат отрочетата си, вместо да ги изоставят в сиропиталище.

Източник: в. Народно дело


https://www.varna24.bg/novini/varna/Devoika-s-umstveno-izostavane-zachena-v-SUPC-262378
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.