Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
България чака през септември да получи дата за Шенген
Автор: Екип Varna24.bg 08:44 / 25.06.2011Коментари ()484
България чака през месец септември дата за присъединяването си към Шенгенското пространство, предаде кореспондентът на ТВ "Европа" от Брюксел Маргарина Ралчева. Това обяви пред журналисти след края на срещата на държавните и правителствените ръководители от Европейския съюз в Брюксел премиерът Бойко Борисов. Той за пореден път подчерта , че България е изпълнила всички технически критерии и от тук нататък решението е само политическо.

Припомням на зрителите на телевизия "Европа", че Холандия поиска въвеждането на допълнителни изисквания за Шенген, но България и Румъния категорично отказаха те да важат само за тях и поискаха да бъдат приети при сега действащите критерии, които вече са покрили.

Премиерът Борисов уточни в Брюксел, че след това, ако тези условия важат и за останалите членки на Шенген и България, е готова да ги спазва.

Освен това на засаданието на правителствените и държавните ръководители на страните членки се прие декларация, в която се казва, че преговорите с Хърватия за присъединяването й към Европейския съюз трябва да бъдат приключени до края на месец юни.

Те започнаха още през 2005-а година и на практика сегашното решение означава, че на 1 юни 2013 година, ако изпълни всички препоръки, Хърватия ще стане 28-ата страна-членка.



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Bulgariya-chaka-prez-septemvri-da-poluchi-data-za-Shengen-265266
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.