Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Общината търси норвежки пари за ремонт на стар манастир във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 12:51 / 07.07.2011Коментари ()921
© Varna24.bg
Община Варна ще търси финансиране от Норвежкото правителство за реконструкцията на един от най-старите манастири в града. Бъдещите намерения на общината обяви днес на среща с първия секретар и зам.-председателя на посолството на Кралство Норвегия у нас Дагфрид Йорхул зам.- кметът Антон Жожев. Раннохристиянският манастирски комплекс в местността "Караач Теке" се намира над квартал "Възраждане" и село Каменар.

Община Варна и Военноморско училище имат намерението да участват и с проект по линия на културно историческото наследство. Обмисля се изграждането на ситуационен център за управление на кризи във Варна.

Новите схеми за финансиране от Норвежкото правителство ще бъдат изготвени и достъпни септември или октомври, съобщи Йорхул. По думите й 2012 година трябва да стартират бъдещите проекти подпомагани от Кралство Норвегия. Първият секретар и зам.-председателя на посолството на Кралство Норвегия у нас изрази желанието си за осъществяването на повече партньорства между Варна и Норвегия.

Манастирът в "Теке Караач" край Варна е един от най-големите манастирски комплекси на Балканите. Открит е в началото на XX в. от основоположника на българската археология Карел Шкорпил. Предполага се, че е изграден в края на ІХ и началото на Х век от св. цар Борис Покръстител. Посветен е бил на Пресвета Богородица.

Източник: Днес +



https://www.varna24.bg/novini/varna/Obshtinata-tursi-norvezhki-pari-za-remont-na-star-manastir-vuv-Varna-268710
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.