Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Експерт: Няма увеличение на популацията на хлебарките
Автор: Екип Varna24.bg 13:01 / 11.07.2011Коментари ()738
©
Не се забелязва увеличение в популацията на хлебарките в сравнение с миналото лято, посочи д-р Николай Райчев, шеф на "Дезинфекционна станция". Той допълни, че числеността им е относително постоянна и не се забелязва и намаление, защото срещу тях не се води мащабна борба.

Основната среда, която благоприятства развитието им, особено в панелните блокове, са подтаванните помещения. Причината е, че там има оставени отвори, през които влизат гълъби и изпражненията им се превръщат в хранителен източник за хлебарките, разясни д-р Райчев. Обработването с препарати на тези пространства, както и на мазите, коридорите и апартаментите може да осигури спокойствие през летните месеци. Сумата, която се заплаща за пръскане в 8-етажен блок е 140 лева, каза д-р Райчев. Той допълни, че е препоръчително обработката да се направи няколко пъти, но понякога и еднократно пръскане оказва ефект през летните месеци, ако бъде унищожен биотопа на хлебарките.

Препаратите, които се използват в борбата с насекомите не са токсични и веднага след обработка на жилище човек може да пребивава в него. Д-р Райчев уточни, че е безсмислено само едно домакинство в жилищен блок да предприеме мерки срещу хлебарките, защото така няма да бъде унищожен основният източник.

У нас се срещат два вида хлебарки. Това са черната и кафявата. Основно преобладават кафевите, посочи д-р Райчев. Развитието им благоприятстват топлото и влажно време. В такива условия те се размножават най-активно. Допълнително влияние за увеличение на числеността в дадено жилище оказват лошата хигиена и достъпът на насекомите до храна.

Източник: Дарик



https://www.varna24.bg/novini/varna/Ekspert-Nyama-uvelichenie-na-populaciyata-na-hlebarkite-269775
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.