Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Отчитат повишен интерес към манастира "Акязълъ баба - Св. Атанас"
Автор: Екип Varna24.bg 12:07 / 18.07.2011Коментари ()1270
© Impact Press Group
Снимка Архив
Тази година от Историческия музей в Балчик отчитат засилен интерес към културен обект, който преди години е бил малко известен и посещаван от туристи - манастира "Акязълъ баба- Св. Атанас". От началото на годината текето (дервишка обител или манастир) е посетено от около 1000 туристи с организирани посещения, като цифрата на включва поклонниците и онези хора, които посещават мястото, за да се лекуват. Това съобщи Радостина Енчева, директор на Историческия музей в Балчик.

Двуобредният молитвен дом на мюсюлманския светец Акязълъ баба и на неговия християнски двойник Св. Атанас се намира в покрайнините на с. Оброчище, в близост до черноморските курортите по Северното ни Черноморие, между градовете Балчик и Варна. Мястото е известно със своята енергийност. От втората половина на ХIХ в. текето се е превърнало в двуобредно светилище, което се посещава както от мюсюлмани, така и от християни. Патрон на манастира край с. Оброчище е мюсюлманският светец Акязълъ баба, наричан "полюс на полюсите", защото се вярва, че е достигнал най-висшата степен в тайното мистично познание.

Християните пък почитат на това място Св. Атанасий Велики. Те вярват, че някога на мястото е имало манастир, превърнат от мюсюлманите в дервишка обител, а св. Атанас е бил убит от турците, за да защити своята вяра. С древните култове към камъка, дървото и водата са свързани и повечето от обредите, които вярващите вършат в текето. В наши дни от това, което е съществувало някога, са запазени само две сгради. Това са тюрбето ( гробницата на светеца), и имаретът (мястото, където някога монасите вършели своите ритуали и приютявали всеки пътник, минал край тяхната обител). Сградите са с еднакво архитектурно решение.

В нашата страна има само три такива текета. Другите две се намират край с. Тракиец, Хасковско, (на Отман баба) и в местността Сборяново край град Исперих, (на Демир баба), каза Радостина Енчева. По нейните думи, другият културен обект в Балчик, който се радва на голям интерес от страна на туристите, е Взаимното училище. В него са подредени документална зала с фотоси от Възраждането и класна стая, възпроизвеждаща обстановката от втората половина на 19 век. Посетителите на Взаимното училище могат да видят всъщност пълна възстановка на учебна стая, стая на учителя и историческа експозиция " Балчик през Възраждането ". Училищната сграда е реставрирана през 1976 г. Засега не се предвиждат археологически разкопки в района на Балчик поради липса на финансови средства, каза Радостина Енчева.

Източник: Радио "Фокус"


https://www.varna24.bg/novini/regionalni/Otchitat-povishen-interes-kum-manastira-Akyazulu-baba-Sv-Atanas-271733
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.