Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
10 пъти са нараснали площите с биокултури в България от 2008 г. досега
Автор: Екип Varna24.bg 16:11 / 17.10.2011Коментари ()529
© Impact Press Group
Близо 10 пъти са нараснали площите с биокултури в България от 2008 г. досега. Това бе отчетено на заключителната конференция на "Биомания 2011" на тема "Европа финансира биологичното земеделие", която се проведе в столицата.

"Процентът на усвояване на предвидените субсидии по Мярка 214 "Агроекологични плащания" по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г. обаче е все още нисък и усилията трябва да са насочени в тази посока", каза Заместник министърът на земеделието и храните Светлана Боянова, която откри конференцията.

В нея участваха и експерти от Министерство на земеделието и храните, представители на Фондация "Биоселена" и други биоорганизации, както и производители на биопродукти от страната.

Сред най- атрактивните за отглеждане по биологичен начин култури в страната са орехите, лешниците и бадемите. Интерес има и към лавандулата, която като площ заема около 10% от площите с биокултури в страната. "Подпомаганите с европейски средства от Програмата за развитие на селските райони биопроизводители, които отглеждат растителни култури, са общо 820. В страната има още около 200 биопроизводители, които не са обхванати от финансовото подпомагане чрез агроекологичните плащания и ще се насочим към тези хора", посочи още зам. министър Боянова.

Освен площите с биокултури в България, се увеличава също и броят на пчеларите, които се насочват към биологочното производство. Спрямо 2008 г. те са се увеличили с 40%.

По години изплатените европейски субсидии по Програмата за развитие на селските райони на биопроизводители в страната са 6.5 млн. лв. за финансова година 2008 г., 11.4 млн. лв. за финансова година 2009 г. и 22,2 млн. лв. за финансова година 2010 г..

"В предложенията за изменение на Общата селскостопанска политика е предвидена отделна мярка за биологично земеделие, с бюджет 25 % от средствата за селските райони", съобщи още Светлана Боянова.

Останалите акценти на семинара бяха свързани с прилагането на европейските финансови механизми за подпомагане на биопроизводството и нормативната уредба в България. Предстои до края на октомври чрез информационни щандове да се проведат и още две заключителни събития под логото "БиоМания 2011" - на 21 и 28 октомври в Кърджали и Ловеч. С това кампанията на Министерство на земеделието и храните за популяризиране на биопродуктите през месец октомври с организатор "Студио Златен Век" ЕООД ще приключи.



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/10-puti-sa-narasnali-ploshtite-s-biokulturi-v-Bulgariya-ot-2008-g-dosega-296528
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.