Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Във ВСУ обсъждат нови модели за черноморско сътрудничество
Автор: Екип Varna24.bg 13:51 / 22.11.2011Коментари ()751
Бивши и настоящи студенти от
ВСУ "Черноризец Храбър":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Необходими са нови модели за взаимодействие и сътрудничество за устойчивото развитие на Черноморския регион, които да бъдат разработени от експерти в сферата на политиката и бизнеса. С тези думи днес проф. д.ик.н. Анна Недялкова, ректор на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" откри Международната конференция "Стратегии и политики на сътрудничество в Черноморския регион". Събитието се организира във Варна за втора поредна година от висшето училище и Фондация "Конрад Аденауер".

Този форум е изява на единството на академичната, политическата и гражданската отговорност за намиране на общи позиции и единомислие за сътрудничество, а ВСУ "Черноризец Храбър" е готов активно да участва в разработването на нови проекти за бъдещото развитие на региона, допълни в приветствието си проф. Недялкова.

Нека да се научим по-малко да говорим и повече да слушаме тези, от които има какво да научи, заяви Катарина Краликова, наблюдател от Центъра за европейски изследвания в Брюксел. Черноморският регион е неделима част от Европейския съюз. Той активно може и трябва да допринася за утвърждаването на европейските ценности, за развитието на добрите междусъседски отношения и извеждането на най-актуалните приоритети на сътрудничество, допълни в експозето си тя.

Днес форумът беше открита официално в Конферентната зала на хотел "Адмирал" в курортния комплекс "Златни пясъци" и ще продължи до сряда с политически и научно-експертен форум, съобщиха организаторите. За участие в него са поканени близо 100 политици и учени от 8 държави - Франция, Белгия, Румъния, Украйна, Русия, Грузия, Турция и България, добавиха оттам.

В рамките на политическата сесия днес свои презентации представиха още Патрик Анвроeн - директор на Конференцията на периферните крайморски региони в Европа, Юлиу Бара от Министерството на регионалното развитие и туризма на Румъния и Игор Когут - председател на борда на Агенция за правни инициативи и национален координатор на форум "Гражданско общество" в Украйна.

Новите концепции и акценти в развитието на всеки един от регионите, които изграждат европейския модел на сътрудничество, бяха в центъра на доклада на Патрик Анвроен. Съществуват множество инициативи и мрежи - като Конференцията за периферните крайморски региони (CPMR), например, - които формират отношения и партньорства, изключително важни за развитието на изоставащите региони. Изграждането на социални платформи и социален капитал прави проектите работещи, каза Анвроен.

Той представи новата програма "Васко да Гама" в рамките на Програма "Еразъм", в която Варна има активно присъствие, като транспортен и комуникационен център. "Всяко море има своя стратегия за развитие, но общите цели трябва да ни обединяват", каза в заключение Анвроен.

Съвместната оперативна програма за трансгранично сътрудничество "Черно море 2007 - 2013" бе акцентът в представянето на Юлиу Бара от румънското Министерство на регионалното развитие и туризма. Той изрази притеснение, че от създаването на програмата през 2008 г. проектите и програмите за развитие сериозно изостават в осемте страни партньорки: Армения, България, Грузия, Гърция, Румъния, Молдова, Турция и Украйна.

Програмата е създадена заради сериозното изоставане на държавите в Черноморския басейн от средното ниво на развитие в Европейския съюз. Икономическите дисбаланси са ясно изразени, което налага много по-динамично реализиране на мрежи за изследване на проблемите в региона и намиране на практически решения, заяви Бара. Ние не трябва да разчитаме само на общоевропейските програми за развитие, но и да предлагаме и реализираме ефективни локални стратегии, допълни той.

Предизвикателство, но също така и възможност за Черноморския регион е да докаже на международната сцена, че има капацитет да бъде полезен участник и партньор в общото европейско развитие, каза председателят на борда на Агенцията за правни инициативи и национален координатор на форум "Гражданско общество" в Украйна Игор Когут. Неговата презентация бе демонстирана в рамките на панела: "Потенциал за сътрудничество и синергия".

Инициативите и мрежите от неправителствени организации могат да създадат трайна институционална рамка за подкрепа на интеграцията на тези области, както и за подобряване на отношенията с ЕС в контекста на разширяването, подчерта Когут. В този контекст ние разглеждаме необходимостта от разработване на интегрирана стратегия за Черно море в непосредствено бъдеще, заедно с измерението на Източното партньорство, като необходимо условие за тяхното икономическо и социално развитие, каза още Игор Когут. Според него тази цел може да се постигне и да донесе конкретни резултати само с прилагане на всеобхватен и глобален подход за междурегионално развитие и координация на политиките.

Конференцията продължава с научно-експертен форум, на който учените ще предложат свои разработки относно черноморското сътрудничество и източните политики на ЕС. В края на конференцията ще бъде приет документ за по-нататъшно развитие на сътрудничеството в Черноморския регион.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Vuv-VSU-obsuzhdat-novi-modeli-za-chernomorsko-sutrudnichestvo-306861
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.