Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Тенденция е завръщането на българите от чужбина
Автор: Екип Varna24.bg 09:53 / 06.12.2011Коментари ()2071
© Varna24.bg
Австрийският вестник "Ди Пресе", цитиран от "Дойче Веле", пише, че след промените през 1989 година около 1 милион българи напускат страната в посока Запад. Сега обаче все по-често се случва немислимото - хиляди българи се завръщат в родината.

Според австрийския социолог Аугуст Гехтер от Виенския център за социално обновление масовата емиграция е не само логична, но дори съвсем нормална фаза. Гехтер изброява три основни причини за това развитие:

Първо, по време на социализма излизането от страната е било забранено; второ, трудовият пазар се срива след промените; и трето, по време на социализма научният сектор е бил изкуствено раздут. След преминаването към пазарна икономика реално не е имало достатъчно работни места за всички тези учени. 11 процента от тях напускат България в периода 1989-1995 година, насочвайки се предимно към САЩ и Германия.

От известно време обаче се наблюдава известна промяна в миграционната статистика на страната: все повече българи се завръщат в родината си. Изданието цитира едно изследване на БАН, според което през последните 5 години около 450 000 души са се върнали в България. Цифрата вероятно е завишена, пише австрийското издание, но тенденцията е налице.



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Tendenciya-e-zavrushtaneto-na-bulgarite-ot-chuzhbina-310556
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.