Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
"Венера от Варна" вече в историята, премахват основите й
Автор: Екип Varna24.bg 09:40 / 12.12.2011Коментари ()1451
© Impact Press Group
След по-малко от 16 месеца съществуване "Венера от Варна" отиде в историята. Мраморната статуя е вече премахната, а тази сутрин работници с техника къртят основите на тежащата над тон пластика, предаде Дарик.

"Венера от Варна" бе подарък от "Планекс холдинг" по повод 20-годишнината от основаването на компанията. Паметникът бе тържествено открит на 15 август 2010 г. - празника на Варна, лично от кмета Кирил Йорданов. Статуята бе разположена в градинка на пешеходната зона на бул."Сливница", до хотел "Черно море".

След поставянето си обаче, "Венера от Варна" предизвика широк обществен спор. Коментарите бяха насочени към гънка в нейната дреха, наподобяваща мъжки полов орган. Критики понесе и бюстът на варненската Венера, определен от някои като силиконов. Статуята дори бе наречена "естетическо и морално недоразумение".

Няколко месеца след откриването, през април тази година, кметът Йорданов издаде заповед за премахване. Според разпореждането, от "Планекс Холдинг" трябваше "доброволно" и за своя сметка да демонтират пластиката. В констативния акт от Общината, подписан от инж. Венера Николова, главен инспектор в дирекция "Опазване на обществения ред", съименичката на статуята заявява, че пластиката е поставена незаконно. От строителната компания обаче обжалваха кметската заповед пред Административния съд. С решение от 7 октомври съдът отхвърли жалбата.

В края на ноември представител на "Планекс" подписа декларация, с която фирмата се съгласи за своя сметка да премахне статуята, която дари на Варна и варненци преди по-малко от година и половина.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Venera-ot-Varna-veche-v-istoriyata-premahvat-osnovite-i-311996
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.