Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Подпомагат варненци във връзка с промяната на цената на топлото
Автор: Екип Varna24.bg 12:35 / 13.12.2011Коментари ()779
© Varna24.bg
Поради отчетената по-ниска от обичайната средна месечна температура през месец ноември и повишаването на сметките на крайните абонати, Топлофикационното дружество Далкия Варна ЕАД взе решение да поеме за своя сметка стойността на около 600 МВтч от доставената до клиенти енергия. Мярката предприета от Компанията е с цел облекчаване на потребителите и гарантиране на по-приемливи месечни сметки.

Фактор за повишаването на пределната цена за топлоенергия е определената от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) цена в размер на 84.74 лв/МВтч без ДДС. В резултат на увеличението, през отоплителен сезон 2011 - 2012 г. клиентите на Дружеството ще заплащат с 3,4% или 2,79 лева за МВтч повече, в сравнение с предходния отоплителен сезон. Въпреки това, Дружеството продължава да поддържа една от най-ниските цени сред топлофикационните дружества в България, които използват природен газ като основно гориво.

Друга причина, която довежда до промяна в стойностите на сметките за месец ноември 2011 г. е отчетената температурна разлика. Тази година средната месечна температура през месец ноември е била по-ниска с 8,9 градуса, спрямо ноември 2010 година. Отчитайки връзката между средна месечна температура и топлинната енергия за разпределение до абонатите, по-ниските температури са основание за повишаване на разходите за топлоенергия.

Тези два фактора оказват влияние и ще доведат до изменение на сметките за отопление за сградите, които са ползвали услугата през месец ноември. За информация, от Далкия Варна отчетоха, че доставената енергия за отопление през месец ноември 2011 г. до всички абонатни станции е по-висока с 161% или 11,68 МВтч.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Podpomagat-varnenci-vuv-vruzka-s-promyanata-na-cenata-na-toploto-312452
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.