Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Бизнесът с летни наеми отчита добър сезон
Автор: Екип Varna24.bg 09:16 / 03.01.2012Коментари ()858
Собственици на вили и къщи, които се отдават под наем за лятото на чужденци, отчитат добър сезон. На фона на увеличаващото се количество не особено платежоспособни туристи за Варна обектите под наем разчитат на гости с по-високи покупателни способности. Допитване на "Строителство имоти" показа, че руснаци, българи и румънци са най-честите наематели. Те обикновено плащат между 800 и 1000 лв. на месец за вила и/или ваканционен апартамент. Понякога ползват предоставена им от хазяина кола, за да ходят на плаж, но основно разчитат на градския транспорт. През последните години се очерта тенденция по-заможни руски граждани да наемат вили или апартаменти за целия сезон за семействата си, при което ползват определени отстъпки.

Официалната статистика не обхваща реалната бройка на варненците, които отдават обекти под наем. На отчет се водят тези, които сами са се регистрирали и плащат туристическа такса. Така например в района на местностите Ривиера, Слънчев ден, Ален мак практически всяка една от вилите се отдават под наем за летния сезон. Голямото разнообразие от средства за подслон дава шанс и на нискобюджетните туристи да наемат непретенциозни къщи за 400-500 лв. на месец. Цените за наем във Варна на тристаен апартамент са 300-350 лв. Вилните зони предлагат и уникални по своя лукс къщи и вили, чиято месечна цена е между 1000 и 3000 евро.

В повечето случаи собствениците на летните обекти сами си търсят клиенти чрез руски сайтове или разчитат на вече установени контакти. Една от причините за наличието на толкова много вили е именно бизнесът с курортисти, имащ своите корени от 70-те и 80-те години на миналия век. Приходите от наем, макар и сезонно, се оказват достатъчни за теглене на кредит и дострояване на спретната и доходоносна вила. Следващата стъпка, която предприемат собствениците, е за намаляване на текущите разходи. За целта масово се инсталират соларни панели. Инвестицията в тях - между 2000 и 4000 лв., се изплаща за 3 години. В рентиерския бизнес участват и руснаци, закупили и купуващи вили в атрактивните зони, които са сравнително близо до морето. Така например в района на Ривиера и Манастирски рид над 40 от вилите са собственост на руснаци, а по информация на агенции за недвижими имоти числото плавно се увеличава с всяка изминала година. Подобни тенденции донякъде се забелязват и за някои от селските имоти в непосредствена близост до града.

Голяма част от офертите за вили до и край Варна намериха наематели покрай студентския и новогодишните празници.

Трудности с реализацията срещат няколко големи обекта във Варна и вилните зони, за които се очаква месечен наем между 4000 и 9000 евро. Собственици на малки семейни хотели все по-често се отказват от тяхното управление като места за подслон и ги отдават под наем на трети лица, които да въртят бизнеса.

Източник: в. "Строителство имоти"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Biznesut-s-letni-naemi-otchita-dobur-sezon-317117
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.