Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
325 млади семейства от Варна си закупиха жилища с ипотечен кредит
Автор: Екип Varna24.bg 17:18 / 09.01.2012Коментари ()648
© Varna24.bg
325 млади семейства от Варна са декларирали през изминалата година пред НАП Варна, че са закупили жилища с ипотечен кредит и са поискали намаление на данъчната си основа с платените от тях лихви по кредита, съобщиха от Териториалната дирекция.

Средно всяко семейство е получило обратно по около 400 лева, което е една месечна вноска по обслужвания кредит. През тази година НАП изисква само два документа, за да се ползва данъчното облекчение за ипотечни кредити, предназначено за млади семейства. Условията са към данъчната декларация да се приложи само документ, издаден от банката кредитозаемател, в който е описан размерът на направените лихвени плащания през годината. Второто изискване за ползване на облекчението е да се приложи и декларация от съпруга или съпругата, че няма да се възползва от намалението на данъка.

Приспадането от данъчната основа означава, че със сумата, платена за лихви по ипотечен кредит се намалява сборът от всички доходи на физическото лице, а не дължимият данък. Облекчението се ползва с подаването на годишна данъчна декларация за облагане на доходите на физическите лица до 2 май 2012 г. в офиса на териториалната дирекция на НАП Варна по постоянен адрес. За да се ползва данъчното облекчение от едно семейство, то трябва задължително да е сключило граждански брак, поне един от партньорите да е под 35 години, да нямат друг имот освен този, за който са ползвали ипотечен заем. Ако един от партньорите е наследник на жилище или на идеална част от него, данъчното облекчение не може да се ползва.


https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/325-mladi-semeistva-ot-Varna-si-zakupiha-zhilishta-s-ipotechen-kredit-318782
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.