Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Виновни ли са социалните мрежи за разводите във Варна?
Автор: Екип Varna24.bg 10:52 / 17.01.2012Коментари ()685
© Impact Press Group
Как стои въпросът с разводите във Варна? Казват ли си и варненци официално сбогом заради домашния любимец или пък заради Фейсбук?

Във Варна нито домашните любимци, нито социалните мрежи са сред основните причини за разчупване на "брачните окови". Те обаче могат да бъдат катализатор на вече възникнали проблеми, смятат варненски адвокати по семейно право.

"Новите технологии са част от ежедневието и живота ни и те неминуемо оказват влияние. Лесната комуникация чрез социални мрежи, скайп, sms-и и пр. "вдига" флиртовете", каза пред Дарик адв. Красимира Иванова.

"Възможно е единият от двойката да си е намерил друг човек, както и да е научил за изневярата на партньора си чрез социалните мрежи, скайп и пр. Аз обаче не съм имала подобни случаи", разкри на свой ред адв. Зоя Йорданова.

Изневярата, безпаричието, еднообразното съжителство, домашното насилие си остават сред най-често срещаните поводи за разрушаване на връзката завинаги. При двойки, чиято съвместна история е продължила повече от две десетилетия, причините за развода са едни, а при младите семейства - други, смята адв. Зоя Йорданова.

"Според мен най-честата причина сред младите е, че те не умеят да правят компромиси помежду си и нямат търпение. Всеки настоява нещата да му се случат сега и веднага, както той ги иска, без да се съобразяват с другия. Двойките, които имат дълъг брак зад гърба си, обикновено се развеждат заради друг партньор или просто законово уреждат раздялата си, която реално се е случила преди години", разкри адв. Йорданова.

Дали заради кризата, или заради нещо друго, но разводите в морската столица драстично са намалели в сравнение с годините преди рецесията. Докато през 2008 г. са били заведени 1086 дела, то през 2011-та техният брой е с близо 30% по-малко - 787, сочи статистиката на Районния съд. Същевременно през последните година-две се забелязва тенденцията повече от половината разводи да са по взаимно съгласие. Те излизат по-евтино, а и могат да приключат само в едно съдебно заседание, посочи адв. Иванова. Когато делата са по вина на един от партньорите, те могат се точат и по 3-4 години, включително до трета инстанция - Върховния касационен съд.

В юридическите среди се знае, че най-критичните години за брака са третата, седмата, десетата и после може да е всяка след двадесетата. "Ако първите 2-3 години не се случи развод, следващите критични моменти са 2-3 години след раждането на първото дете. Зависи, разбира се, кога рожбата ще се появи на бял свят", показва опитът на адв. Йорданова.

До съдебната зала стигат хора на всякаква възраст. Има двойки, които се оказват изключително нетърпеливи и разчупват "оковите" само година, а и по-малко след Менделсон. Адв. Иванова разказа за случай, в който дядо над 70 г. е искал да сложи край на съвместната история с половинката си. "Това беше втори брак за него и мисля, че искаха да елиминират втората съпруга от евентуално наследяване. Повече бяха намесени имуществени отношения, отколкото лични", сподели специалистът.

Адв. Йорданова разкри друг случай, с който се е сблъскала неотдавна. "И двамата бяха много емоционални. Първото съдебно заседание се отложи във времето и докато го насрочат, те се погодиха и нямаше дело", каза тя.

Колкото до предбрачните договори и адв. Иванова, и адв. Йорданова са на мнение, че идеята за тези предварителни споразумения е много добра. С тях можеш да си спестиш много ядове при евентуална подялба на имущество, но и да гарантираш сравнително добра издръжка за децата си. Защото след развода много от родителите, особено представителите на силния пол, просто "забравят" за ангажимента си към наследниците си, а 80-те лева издръжка на дете са крайно недостатъчни.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Vinovni-li-sa-socialnite-mrezhi-za-razvodite-vuv-Varna-320925
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.