Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Появи се нов остров
Автор: Екип Varna24.bg 17:33 / 20.01.2012Коментари ()1110
©
Снимка Архив
Вулкан на дъното на Червено море направи на нашата планета новогодишен подарък - нов остров на около 60 км от брега на Йемен, съобщава "Нешънъл джиографик". Все още ненаименуваната земна маса се е появила за първи път на сателитните снимки на НАСА на 23 декември м.г. Към 7 януари тя е нараснала до размери около 530 на 710 метра. Към 15 януари вулканичното изригване е спряло, оповести "Ърт обсерватори" на НАСА.

Новата земя е първият постоянен остров, който се появява, откакто вулканично изригване в Исландия през 1963 година формира остров Съртсий. Но докато големият северноевропейски остров е известна вулканична зона, изригването в Червено море е по-скоро изненада, смятат експертите.

"Изглежда позабравихме, че съвременното дъно на червено море е граница на континентална плоча и вулканичната активност вероятно е доста интензивна" - каза Харадур Сигурдсон, вулканолог от Университета на Роуд Айлънд.

Вулканът е част от Зубаирската островна група - верига вулкани, чието последно изригване е регистрирано преди повече от 100 години, поясни Сигурдсон. Въпреки че самите острови не са активни вулкани, те са доста малки, относително пусти, много сухи и много горещи, допълни той. Фактът, че са горещи и безплодни, е достатъчна причина да са необитаеми.

Исландският остров Съртсей е доста плодороден - растителен живот, птици, насекоми и тюлени се развиват добре там. "съмнявам се, че островите Зубаир някога ще достигнат това ниво, като се има предвид климатът там" - смята експертът. Според него новият остров ще бъде по-скоро подходящ за туризъм, предлагайки уникалната атракция - разходка по най-младата земна маса на света.

"Туристите ще видят пуст, непроменен, грапав терен, където тъмносиви до кафяви дюни от вулканична пепел и ръбести, скалисти потоци лава доминират в пейзажа" - каза Сигурдсон.



https://www.varna24.bg/novini/interesno/Poyavi-se-nov-ostrov-322063
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.