© | | Със сребърно отличие от Международния кулинарен фестивал "Перлата на морето" се завърна Петър Йоргов, шеф-готвач на един от водещите варненски ресторанти. Събитието се проведе за 7-и пореден път на о. Брач, Хърватска, а участие взеха над 15 държави.Ежегодно над 300 професионални готвачи и стажанти се събират да мерят сили на престижното състезание, като всеки се бори за приз в определена категория. Оценяването е много обективно, тъй като методът на журиране не оставя място и за капка съмнение в способностите на участниците. Журито е разделено на две части - едната следи за техниката на работа, време и почистване на работното място, докато другата дава точки за вкус и визия. Сребърното отличие шеф Йоргов завоюва с представянето си със "студено презентационна плато, без дегустация". Това се смята за най-силната категория, тъй като най-малко претенденти се осмеляват да се включат в нея. Младият кулинарен виртуоз обра овациите с банкетно плато, съчетаващо пилешки вариации.
Варненци могат да се гордеят със своя съгражданин, който до момента е прославил морската столица на редица международни и национални състезания. Готвач на България за 2009 година, бронзов медал с Националния отбор в Люксембург през 2 | © | 010 и четвъртото място на Boccuse d'Or от януари са само част от титлите, с които се е увенчавал през годините. Този месец му предстои да журира в конкурса за Националната купа в Пловдив, а през октомври - Олимпиада в Германия, където ще вземе отборно участие с колегите си от Националния. Шеф Йоргов, който ръководи с размах и фантазия кухнята на варненски ресторант, споделя, че от тези събития черпи вдъхновение за кулинарните творения, които създава. Най-добрите идеи той превръща в наустоими предложения за ценителите, голяма част от които ще бъдат включени в новото меню на ресторанта, очаквано в края на този месец. |