Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Млади майки искат увеличение на детските добавки
Автор: Екип Varna24.bg 12:27 / 24.04.2012Коментари ()1739
© Impact Press Group
Майки с деца излязоха на площад "Свобода" в Добрич в подкрепа на националната инициатива с искане за увеличение на обезщетението за майчинство и месечните помощи за деца. Въпреки, че събралите се майки бяха по-малобройни от журналистите в началото, жените спокойно заявиха своето мнение и подчертаха, че не се притесняват от факта, че няма голямо множество от хора.

По думите на Кристина Алковска, когато се определя кой да получава помощи за отглеждане на дете, трябва да се взема предвид и факта, дали семейството живее в собствено жилище или на квартира, защото вторият вариант изисква повече харчове. Освен това има случаи, при които е сключен брак, но семейството трудно се справя финансово с отглеждането на деца и на такива родители също трябва да се отпускат помощи както на самотните.

Основните искания на майките са през втората година на майчинството обезщетението да е приравнено към минималната работна заплата за страната, и ако има увеличение за нея то да е съответно и за детските добавки. Към това се настоява месечни добавки да получават всички деца на родители, навършили 16 години и със завършено основно образование, което е задължително за страната ни.

Иска се също размерът на месечните помощи да бъде 20% от минималната работна заплата, за да може тази сума да стига поне за такса за ясла или детска градина.

"Ние не искаме държавата да ни отглежда децата, понеже някои ни обвиняват в това. Не, няма такова нещо. Просто тези помощи ги има от много години, от дълго време размерът им не е променян. Искаме всички размерът на помощите да е съобразен с икономическата обстановка в страната, с размера на цените... и така", каза Кристина Алковска.

Източник: Радио "Фокус"


https://www.varna24.bg/novini/regionalni/Mladi-maiki-iskat-uvelichenie-na-detskite-dobavki-346884
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.