Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Одобриха допълнения в Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата
Автор: Екип Varna24.bg 14:05 / 26.09.2012Коментари ()727
© Varna24.bg
Министерският съвет одобри проект на Закон за допълнение на Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България.

Изграждането на енергийни обекти през територия на страната се извършва при условията и по реда на Закона за устройство на територията (ЗУТ), Закона за енергетиката (ЗЕ) и подзаконовите актове по прилагането им. Уредбата се отнася единствено до сухоземната територия на страната и не може да бъде използвана директно за морски територии. От друга страна, специалната уредба на морските територии в Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България (ЗМПВВППРБ) и в Закона за устройството на черноморското крайбрежие (ЗУЧК) не регулира изграждането на енергийни обекти.

В тази връзка възникна необходимост от допълнения в специалния закон, касаещ морските пространства - ЗМПВВППРБ. Законопроектът беше разработен с участието на експерти от министерствата на регионалното развитие и благоустройството, на икономиката, енергетиката и туризма, на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на външните работи, на околната среда и водите и на отбраната, както и от Агенцията по геодезия, картография и кадастър, консултанти и експерти от "Български енергиен холдинг" ЕАД.

Със законопроекта се дава специална правна уредба на определени въпроси, свързани с проектирането и изграждането на енергийни обекти върху или под морското дъно в границите на вътрешните морски води и териториалното море, а по останалата част от материята се реферира към действащата уредба на ЗУТ и ЗЕ. По този начин се използва вече съществуващата и добре работеща в практиката правна уредба при спазване на установените принципи за регламентиране на тези специфични обществени отношения. Избягва се създаването на изцяло нов режим и се постига нормативна икономия.



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Odobriha-dopulneniya-v-Zakona-za-morskite-prostranstva-vutreshnite-vodni-putishta-i-pristanishtata-383219
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.