Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
МВФ: България е отличник в тежката икономика
Автор: Екип Varna24.bg 14:50 / 09.10.2012Коментари ()653
©
Рискът нововъзникващите икономики на страните от Централна и Източна Европа да се заразят от кризата в еврозоната е ограничен. Това показва доклад на Международния валутен фонд, публикуван в Токио преди заседанието на неговото общо събрание. В доклада си Международният валутен фонд намали прогнозите за растежа на световната икономика за 2012 г. и за 2013 г. на съответно 3,3% и на 3,6%, най-вече заради финансовата криза в Европа, която според организацията остава "най-ясната заплаха" за световната икономика.

В категорията на нововъзникващите икономики от този регион МВФ включва и Турция, но изключва Словения, Словакия и Естония, които са част от еврозоната, както и Чехия, смятана за напреднала икономика.

Нововъзникващите икономики МВФ нарича накратко Нововъзникваща Европа. Миналата година регионът на Нововъзникващата Европа отчете растеж от 5,3 процента. МВФ определя за отличници на региона - Латвия, Литва и Турция, за икономика тежка категория - България, Румъния и Полша. Международният валутен фонд прогнозира растеж от 1% за България за 2012 година. За 2013 г. прогнозите са той да бъде 1.5%. В доклад се посочва още, че през тази година се очаква безработицата в България да бъде 11.5%, за 2013 г. очакванията са тя да падне до 11%.



https://www.varna24.bg/novini/mejdunarodni/MVF-Bulgariya-e-otlichnik-v-tezhkata-ikonomika-386426
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.