Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Брегозащитните съоръжения по крайбрежието ни масово без стопани, плачат за ремонт
Автор: Екип Varna24.bg 14:41 / 12.12.2012Коментари ()859
© Impact Press Group
Масово брегозащитните и укрепителни съоръжения по крайбрежието на България са без акт за собственост, съобщи днес директорът на Басейнова дирекция за черноморски район (БДЧР) Венцислав Николов.

Това сочи анализ на 248 вълнолома, буни и дамби. Експертите установили и че само 1/3 от съоръженията са отразени в кадастъра. Инженерно-техническа експертиза показала, че 61 от брегоукрепителните съоръжения трябва да се ремонтират.

170 имат нужда от по-малки ремонтни работи. Едва 17 са в много добро състояние. "Всички съоръжения са от 70-те и 80-те години на 20 век. Основните причини за лошото им състояние е немарливата поддръжка в годините", обобщи Николов. Той допълни, че някои от вълноломите се ползвали неправомерно като лодкостоянки.

Така е в Каварна, Кранево и Ахелой. По южното Черноморие имало неправомерно изградени съоръжения пред хотели. Констатирани са 15 такива случая в Св. Влас, Приморско, Черноморец и Созопол.

Хотелиери насипвали камъни, за да се образува плаж напълно незаконно. БДЧР е предала констатациите си на РДНСК, за да ги премахне. От 27-те пострадали от тазгодишния февруарски щорм съоръжения до момента са ремонтирани само вълноломите на резиденция "Евксиноград" и на Приморско.

Източник: Днес +



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Bregozashtitnite-suoruzheniya-po-kraibrezhieto-ni-masovo-bez-stopani-plachat-za-remont-401916
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.