Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Във Варна създават регионален център за морски технологии
Автор: Екип Varna24.bg 15:14 / 17.01.2013Коментари ()734
В БАН е подготвена програма за създаване на регионални академични центрове. Това акад. Стефан Воденичаров - председател на БАН. По думите му във Варна ще бъде създаден регионален център за морски технологии.

Председателят на БАН подчерта, че България разполага с близо 230 км. морска граница, която обаче не се експлоатира по възможно най-ефективния начин. Именно такава ще бъде и ролята на морският център. В него ще работят специалисти от всички ВУЗ-ве в града, както и от различните свързани с морското развитие научни центрове.

Акад. Стефан Воденичаров посочи, че Варна е един успешен университетски град и със създаването на такъв регионален академичен център ще може да се участва с проекти по новата ОП "Наука и образование", която наскоро бе одобрена от правителството.

Председателят на Академията на науките посочи, че причината за неговата визита във Варна е свързана с новата политика, която ще започне да провежда БАН. Воденичаров посочи, че основната цел е Академията да стане по-ефективна в своята дейност по подпомагане на икономическото възстановяване на страната, както и за поддържане на българската духовност.

Източник: Радио "Фокус"


https://www.varna24.bg/novini/varna/Vuv-Varna-suzdavat-regionalen-centur-za-morski-tehnologii-409280
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.