Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Изложба с традиционна китайска живопис и калиграфия във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 16:48 / 21.01.2013Коментари ()1029
©
След премиерата на книгата "Канон за Здравето" на известния лечител Станчо Станев, Арт салона на Радио Варна посрещна и негова самостоятелна изложба с традиционна китайска живопис и калиграфия.

"Калиграфията (Шу Фа) е едно от традиционните китайски изкуства, което се ползва с изключителна популярност и респект по целия свят. В Китай, човек, който е способен да напише красива калиграфия се счита за високо образован. Традиционните калиграфски техники се прилагат и днес при писането с писалки и химикали, като се запазва формата и красотата като при изписването с четка.

Традиционната китайска живопис органично съчетавала в себе си поезия, живопис, калиграфия и гравьорско изкуство. Задължителни атрибути в картините са направените от автора наименование на картината, съпровождащ текст в стихотворна форма, подходящ калиграфски стил за изписването му и личният печат на художника, гравиран върху кост, камък или други материали. Пристъпвайки към рисуването на картината, художникът, като правило вече е обмислил стихотворението и калиграфския стил, с който ще го изпише върху картината и най-подходящото място за поставянето на печата му. Надписът допълвал образното съдържание на картината, засилвайки хармоничното и излъчване. Червения цвят на печата контрастирал с черно-белия или цветен фон на картината, придавайки очарователен нюанс и завършен вид."
По материали от "Шъндао -Център за традиционни китайски изкуства".

Изложбата е отворена за посещение всеки делничен ден от 14:00 до 18:00 часа.



https://www.varna24.bg/novini/interesno/Izlozhba-s-tradicionna-kitaiska-zhivopis-i-kaligrafiya-vuv-Varna-410194
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.