Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Връщаш предсрочно заема за висше, ако минеш задочно
Автор: Екип Varna24.bg 11:23 / 24.01.2013Коментари ()432
© Impact Press Group
Студентите, които преминат от редовна в задочна форма на обучение, ще трябва да върнат кредита си за висше предсрочно. Такава поправка в Закона за студентско кредитиране гласуваха на първо четене депутатите от образователната комисия в парламента вчера.

Според закона редовният студент започва да изплаща заема си за висше чак след като се дипломира. Мине ли задочно обаче, младежът трябва да започне да погасява заема си веднага, още преди да е завършил следването си.

Евтини кредити за висше ще бъдат отказвани и на вечните студентите, които не могат да запишат следващ семестър и прекъснат следването си. Затягат се и условията за отпускане на заеми за висше. Така например, ако младежът има борчове, които не е обслужвал повече от 3 месеца, банката му отказва заем. Досега този срок беше до 6 месеца. Поправките в закона предвиждат кредитите да могат да бъдат отпускани и в чужда валута, а не само в левове.

Както е и в момента, студентски заеми за издръжка ще могат да вземат само майките, които следват. Кредитите са месечни и са в размер на минималната работна заплата, която тази година скочи до 310 лв.

Банките са раздали общо 10 433 заема за висше на стойност 48 млн. лв от 2010 г. насам, отчете вчера главният секретар на просветното министерство Красимир Вълчев. Годишната лихва върху заема за учене остава 7 на сто.

Източник: в. "Монитор"



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Vrushtash-predsrochno-zaema-za-visshe-ako-minesh-zadochno-410874
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.