Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
12 случая на сексуално малтретирани варненчета за година
Автор: Екип Varna24.bg 11:17 / 09.02.2013Коментари ()807
Пет момичета от домове за деца, лишени от родителска грижа във Варна и региона, са станали жертва на сутеньори през миналата година. За цялата 2012 г. социалните работници от "Закрила на детето" са работили по 79 случая на насилие над деца, като в 12 от тях се касае за сексуално посегателство или блудство. Пет от тях са жертва на сутеньори. Две от момичетата са избягали от дом "Надежда" и са продавали плътта си край мест. Боровец, а другите три са от региона. В останалите случаи се касае за насилие, станало в рамките на семейството. Сред жертвите няма деца до 3 години. Повечето от пострадалите от сексуално посегателство са в по-висока школска възраст, но това в никакъв случай не омаловажава престъплението.

"Наистина децата от социални институции по-лесно стават жертви на сутеньори, защото липсва сигурността на семейството, те нямат изградена значима връзка с възрастен, на когото да се доверят", коментира шефът на "Закрила на детето" Ана Конукова. Всяко едно изоставено от родителите си дете се нуждае поне от опеката на приемно семейство. "Малко по малко децата в институции намаляват, но за съжаление, това не става с достатъчно бързи темпове, или поне не толкова интензивно, колкото на всички ни се иска", коментира тя.

Статистиката сочи, че през последните три години ежегодно в отдела за закрила постъпват по около 80-100 случая на малтретирани деца. В 70% от тях насилието е извършено в семейството. В около 75 процента от случаите проявата на агресия се счита за преодолима и се издават направления за продължителна работа с психолог и социален работник за преодоляване на травмите от насилието и работа с родителите с цел предотвратяване на други подобни прояви. В някои случаи обаче ситуацията е драстична. Тогава се налага спешно настаняване на пострадалите в кризисен център.

Източник: Petel.bg



https://www.varna24.bg/novini/varna/12-sluchaya-na-seksualno-maltretirani-varnencheta-za-godina-414630
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.