Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Варненци посрещнаха копие на иконата "Царствените страстотерпци"
Автор: Екип Varna24.bg 16:01 / 09.02.2013Коментари ()1197
© Varna24.bg
Стотици варненци посрещнаха пристигането на копие на иконата на император Николай Втори и неговото семейство "Царствените страстотерпци". В катедралния храм "Успение на Пресвета Богородица" бе отслужен молебен пред иконата от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил в съслужение с техни преосвещенства епископ Мстислав от Санкт Петербург, Стобийски епископ Наум - главен секретар на Св. Синод, Главиницки епископ Йоан - викарий на митрополит Кирил, и духовенството в храма. 

Светинята е придружавана от делегация от Санкт Петербург, водена от викария на митрополита, Негово преосвещенство епископ Мстислав, и вицегубернатора на града Василий Кичеджи. Донасянето на копие на руската икона е по инициатива на Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, наместник-председател на Св. Синод на Българската православна църква, със съдействието на Балканското атонско сдружение и с личното благословение на Патриарха на Москва и цяла Русия Кирил, както и на Санктпетербургския и Ладожки митрополит Владимир.

Император Николай Александрович е ктитор на катедралния ни храм - през 1901 г. са били дарени 42 по-малки и 3 големи икони, а през 1904 г. още осем икони за средните и северните врати на иконостаса. Последният руски император Николай II и неговото семейство, избити от болшевишката власт, са канонизирани за светци от Руската православна църква през 2000 г. През тази година в Русия отбелязват с множество мероприятия "400 години династия Романови".

В катедралния храм "Успение на Пресвета Богородица" в град Варна е първият паметник, издигнат за увековечаване паметта и за прослава на руските воини и всички загинали за Освобождението на България в Руско-турската война, уникален е и с това, че е посветен и свързан с императрицата-майка на императора освободител - Мария, затова централният престол е посветен на Успението на св. Богородица, северният престол на св. Александър Невски е посветен на самия Освободител Александър Николаевич, а южният престол е посветен на св. Николай Чудотворец, покровител на императора Николай Александрович.

На 10. 02. 2013 г. (неделя), от 8,30 ч. ще бъде отслужена архиерейска света литургия и ще бъде почетена паметта на новите руски мъченици, загинали за вярата по време на атеистичния режим.


Източник: радио "Фокус"


https://www.varna24.bg/novini/varna/Varnenci-posreshtnaha-kopie-na-ikonata-Carstvenite-strastoterpci-414671
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.