Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Раздават специални карти на страдащите от епилепсия във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 09:21 / 13.02.2013Коментари ()663
©
Специални карти ще бъдат раздавани на страдащите от епилепсия във Варна. Картите са с големината на личните документи и са с лилав цвят. От едната им страна е отпечатан текст, който предупреждава околните за заболяването на лицето, което я притежава, а от другата - 6 важни стъпки, които всеки от нас трябва да направи, ако се случи на място с човек, който изпадне в епилептичен припадък.

Целта на картите е да информира околните, че лицето, което я притежава, страда от епилепсия, както и да спомогне на останалите, за да реагират адекватно.

Инициативата е дело на "Сдружение за равни права в здравеопазването". Отпечатани са 400 карти. Днес - 13 февруари, по повод Европейския ден на епилепсията, всеки страдащ ще може да се снабди абсолютно безплатно с карта, от три пункта във Варна - офисът на "Сдружение за равни права в здравеопазването" на бул. "Владислав Варненчик" №106, офис 1 (работно време от 10 до 16 часа), Клиниката по нервни болести в УМБАЛ "Св. Марина" и Неврологичното отделение в МБАЛ "Св. Анна".

Лицата с епилепсия в България са около 75 хиляди, като близо половината са деца. По данни на Световната здравна организация от епилепсия в Европа страдат 6 млн. души, като всяка година се диагностицират близо 300 000 нови случая.

Това е втората новаторска инициатива на неправителствената организация свързана с информираността на населението за болните от дадено заболяване. На 14 ноември миналата година, по повод Световния ден на диабета, бяха отпечатани и раздадени карти, но със зелен цвят, на лица, страдащи от диабет.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Razdavat-specialni-karti-na-stradashtite-ot-epilepsiya-vuv-Varna-415382
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.