Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Връчват сертификатите на курсистите по Морска медицина в МУ-Варна
Автор: Екип Varna24.bg 09:27 / 28.02.2013Коментари ()562
©
Бивши и настоящи студенти от
МУ "Проф.д-р Параскев Стоянов":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
На 01 март 2013 г. в МУ - Варна ще се състои церемонията по официалното връчване на сертификатите на успешно завършилите четвъртия курс по свободно избираемата дисциплина Морска медицина, която висшето учебно заведение въведе през 2008 г. Ще бъде отличен и Първенецът на курса за изминалата учебна година. Ръководителят доц. д-р Христо Бозов ще запознае новозаписалите се студенти и гостите с методите на обучение по специалността, радваща се на голям интерес сред студентите на МУ - Варна.

Гости на събитието ще бъдат ректорът на Медицинския университет - проф. д-р К. Иванов, преподаватели от учебното заведение, както и капитан I-ви ранг Боян Медникаров - началник на ВВМУ"Н.Й.Вапцаров", Контраадмирал Румен Николов, началникът на флота капитан I-ви ранг Тодор Йотов, полковник д-р Ивайло Въжаров - началник на ВМА Варна, г-н Илия Раев - председател на БЧК-Варна, доц. д-р Жанета Георгиева - изпълнителен директор на УМБАЛ "Св. Марина".

Курсът по морска медицина е специфичен и включва преподаватели от различни области на морската медицина. Изучават се дисциплини като хипербарна оксигенотерапия, отравяния от морски обитатели, морска токсикология, водолазна медицина, морска психология, морелечение и таласотерапия, телемедицина. Особен интерес у студентите предизвикват практическите упражнения, които се провеждат във Военноморска база, Военноморско училище и Военноморска болница.

Лектори са преподаватели от Медицинския университет във Варна, университетската болница "Св. Марина", Висшето военноморско училище и ВМС. През изминалия курс студените имаха възможността да слушат лекции и от чуждестранни гости като проф. Аниянакис от Солун, както и на д-р Денисенко от Москва - член на борда на "Международна морска здравна асоциация" (International Maritime Health Association). Тази година гост-лектор ще бъде проф. д-р Анатоли Гоженко от Одеса, който ще се включи с лекции по "Медицина на морския транспорт".

До 2008 г. системата на обучение по медицина в България не включваше учебен предмет, насочен към морската тематика. В същото време много медицински кадри работят в области, свързани с морето - корабна медицина, водолазна медицина, хипербарна оксигенация, курортна медицина (в т.ч. лекари по реанимационните пунктове на плажа), медицина на водните спортове и други.

Медицинският университет във Варна е първият университет на Балканите, в който бе разкрит курс по Морска медицина. Стремежът на инициаторите, сред които е и доц. д-р Христо Бозов, е да превърнат тази свободно-избираема дисциплина в медицинска специалност още по-привлекателна и необходима за студентите по медицина в морската ни столица.

Събитието ще се състои от 13:30 часа в МУ - Варна на адрес ул. Марин Дринов №55, II-ра аудитория, ет. 3.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Vruchvat-sertifikatite-na-kursistite-po-Morska-medicina-v-MU-Varna-418692
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.