Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Развиват електронните форми на дистанционно обучение в МУ-Варна
Автор: Екип Varna24.bg 12:29 / 28.02.2013Коментари ()1313
©
Бивши и настоящи студенти от
МУ "Проф.д-р Параскев Стоянов":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
"Развитие на електронни форми на дистанционно обучение в системата на Медицински университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" - Варна е проект, осъществяван с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", съфинансирана от Европейския социален фонд, който висшето учебно заведение спечели през месец октомври миналата година. Проектът е на стойност 592 068 лева и предвижда да се реализира в рамките на 2 години.

В отговор на съвременните потребности на студентите и в унисон с динамиката и световните изисквания в образованието проектът е ориентиран към ефективното и целесъобразно използване на съвременните информационни и мрежови технологии. Основната цел е въвеждането на допълнителни иновационни образователни методи и технологии в учебния процес и обогатяване на учебното съдържание. Стъпвайки върху академичните традиции на университета с над половин вековна история, новите форми за електронно обучение ще бъдат още едно надграждащо стъпало, с което ще се повиши качеството на образованието и обучението на студентите, а МУ-Варна ще се утвърди като университет на знанието и иновациите.

Важно е да се подчертае, че не се цели изнасяне на обучението в електронна среда, още повече че за медицинско учебно заведение, в което се изучават специалности от регулирани професии в областта на медицината, денталната медицина, фармацията и здравните грижи - това не е допустимо. Чрез новите форми на електронно обучение студентите ще бъдат не само в по-висока степен ангажирани към учебния процес, но ще могат да ползват за целите на своето обучение и самоподготовка по-богат набор от учебни материали. Чрез средствата на мобилните технологии ще имат възможност за бърз достъп и по всяко време (24 часа в денонощието) до теоретични и практически модули. Ще могат да свалят учебни материали и помагала през мобилните си телефони. Ще имат достъп до записи на операции и различни хирургични интервенции, до видеолекции, както и 3D стереоскопични анатомични атласи. Ще могат да наблюдават операции в реално време. По този начин, разполагайки с богат набор от интерактивни учебни помагала, достъпни по всяко време, ще имат възможността да се връщат, да преосмислят и да затвърждават наученото, което ще подпомогне усвояването на обемни и важни материи.

Интерактивната част на обучението ще индуцира допълнителни дискусии, съвместни проекти и постоянна комуникация между студенти и преподаватели. При необходимост студентите ще имат възможност и за он-лайн и видео чат с преподавателя в реално време. Във форум и блог студентите от различните курсове ще могат да разискват различни въпроси и теми, касаещи обучението, да обменят информация по между си.

Новите форми за електронно обучение ще подпомогнат и процеса на обективна измеримост на постигнатите резултати от студенти и преподаватели. Студентите ще могат сами под формата на тестови упражнения да тестват нивото на усвояване на материята, като чрез линк ще бъдат насочвани към литература и материали за наваксване на пропуските си на база на сгрешените отговори. Ще могат да се правят он-лайн тестове, активни в определен период, с автоматично оценяване и засичане на времето. Преподавателите ще могат да следят кой студент и колко пъти е прочел лекционния материал. Ще може да се прави и проверка за плагиатство в качваните в системата курсови работи.

Освен че новите форми за електронно обучение целят да надградят класическите форми на преподаване, да им придадат допълнителна стойност, като ги направят още по-качествени и ефективни, благодарение на тях в образователния процес ще имат възможността да се включат и лица, които живеят извън академичните градове. Така например електронните форми за дистанционно обучение ще се използват в процеса на обучение по редица специалности от Факултета по обществено здравеопазване, като здравен мениджмънт, фармацевтичен мениджмънт, обществено здравеопазване. Процесът на обучение на акушерките и сестрите от новият филиал на МУ - Варна в Сливен също ще бъде обогатен и подпомогнат от новата платформата за електронно обучение. Първият випуск сестри и акушерки на филиала ще имат пълен достъп до електронното хранилище с учебни помагала и литература по съответните дисциплини.

Модерните средства и технологии ще позволят провеждане на обучение без откъсване от работната среда. Те ще дадат възможност за достъп до образование и на хора със специални образователни потребности, на лица с увреждания - разбира се, за специалности, за които това е позволено от закона и регламентирано в правилника на университета като напримре специалности от нерегулираните професии - медицинска козметика, обществено здравеопазване, здравен мениджмънт, фармацевтичен мениджмънт и др. По този начин - чрез подобряване на условията за равен достъп на хората до образование и обучение, ще се постигне и и тяхната по-успешна социална и трудова реализация.

Осъществяването на проекта за дистанционно обучение ще бъде съпроводено с изпълнението на редица конкретни дейности и стъпки. Ще бъде създаден Център за дистанционни форми на обучение, оборудван с необходими материални активи и специализиран софтуеър - специална платформа за електронно обучение. Ще се създаде електронно хранилище за всички електронни и мултимедийни помагала, които ще се разработят. Ще се проведе специализирано обучение на преподаватели както за интерактивни начини на преподаване, така и за създаване на електронните и мултимедийните образователни материали.

Очаква се над хиляда студенти и специализанти от различни специалности и курсове на МУ-Варна да преминат отделни модули или цели курсове чрез електронни форми на дистанционно обучение, както и поне 45 преподаватели първоначално да започнат да прилагат новите дистанционни форми за електронно обучение в работа си. Трима системни администратора ще поддържат платформа. Изграждането на Център за дистанционно обучение и подготовката на преподаватели и експерти ще гарантира създаването на иновативен образователен потенциал и устойчивост на резултатите и след приключване на проекта.

Подобни интерактивни и електронно базирани допълнителни методи на преподаване се използват в много университети в Обединеното кралство, САЩ, както и по целия свят. Затова с реализирането на проекта, Медицинският университет във Варна ще затвърди позициите си на динамично развиващ се университет, отговарящ на актуалните потребности на своите студенти. Чрез изграждането, инсталирането и интегрирането на цялостна електронна инфраструктура в МУ "Проф.д-р Параскев Стоянов"- Варна ще се прилагат всички необходими функционалности и технически възможности за предлагане на качествено и съвременно образование.

Проектът за Развитие на електронни форми на дистанционно обучение е част от общата стратегия за развитието на Медицинския университет във Варна, която бе начертана от новото ръководство с встъпването в длъжност на ректора проф. д-р Красимир Иванов дмн, през март миналата година. В основата на тази стратегия е цялостната модернизация и оптимизация на всички сфери от образователно-учебния процес и административните структури, с които се цели да се постигне безкомпромисно качество на образованието и обучението и по-голяма гъвкавост и ефективност на административното обслужване.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Razvivat-elektronnite-formi-na-distancionno-obuchenie-v-MU-Varna-418764
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.