Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
От Брюксел ни сочат с пръст за корупция в държавната администрация
Автор: Екип Varna24.bg 15:59 / 06.03.2013Коментари ()669
©
България е една от страните в Европейския съюз с най-висок индекс на корупция в държавната администрация.Това стана ясно от изявление на еврокомисарят по въпросите на вътрешни работи Сесилия Малстрьом в Брюксел днес, цитирано от ИТАР-ТАСС. В позорната класация "за пример" са посочени още Румъния, Чехия, Словакия и Италия също са посочени като държави с високо равнище на корумпираност.

Ежегодно ЕС губи до 120 милиарда евро заради корупция, като до 25 на сто от стойността на държавните договори отиват в джобовете на чиновниците, посочи европейският комисар.

Според Сесилия Малстроьм "България просто не публикува данните за договорите и резултатите от търговете за държавни поръчки". Подобни проблеми в отчетността на държавния сектор са констатирани и в Гърция, Португалия, и Испания.

В Чехия пък трима на всеки петима ръководители на малки компании посочват, че са принудени да прибягват до подкупи, за да печелят конкурси. В Италия също има подобна практика.

Еврокомисията изрази надежда оповестяването на антикорупционните отчети през тази година да е стъпка напред в справянето с проблема.

Източник: btv



https://www.varna24.bg/novini/mejdunarodni/Ot-Bryuksel-ni-sochat-s-prust-za-korupciya-v-durzhavnata-administraciya-419966
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.