Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Събирачи на дългове се правят на съдебни изпълнители
Автор: Екип Varna24.bg 09:56 / 11.03.2013Коментари ()612
Служители на фирми за събиране на вземания се представят за частни съдебни изпълнители и тормозят длъжниците по телефона, като ги плащат с опис на и разпродажба на вещите им. За това алармираха от Камарата на частните съдебни изпълнители. Затрупани сме с оплаквания от хора с дългове към мобилни оператори, енергото, ВИК и топлофикация, които са рекетирани по телефона от събирачи на дългове, които се преструват на колеги, съобщиха от камарата.

Мнимите съдебни изпълнители посочват несъществуващи регистрационни номера, имена и адреси на кантори, а всъщност са работници в колекторски фирми.

Методите им за оказване на психически тормоз над длъжниците са извън всякакъв коментар. Това деяние е подсъдно, ако бъде доказано, коментират от камарата и допълват, че частният съдебен изпълнител не се обажда по телефона на длъжниците, за да ги малтретира психически. Той работи само с писмени документи, по стриктни правила и процедури, подробно разписани в Гражданско-процесуалния кодекс.

От камарата призовават хората, ако станат жертва на подобен рекет, да проверяват дали наистина въпросният човек е частен съдебен изпълнител.

Преди около месец омбудсманът Константин Пенчев предложи колекторските фирми, които събират дълговете на частни лица към фирми, да подлежат на лицензиране. Според последния доклад за дейността на камарата през 2011 г. частните съдебни изпълнители са събрали над 700 милиона лева.

На сайта им всеки заинтересован може да намери списък в актуалните продажби. Към момента на тезгяха са 3766 имота, 260 МПС-та и 272 обяви за продажба на друго имущество.

Източник: в. "Монитор"



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Subirachi-na-dulgove-se-pravyat-na-sudebni-izpulniteli-420733
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.