© Varna24.bg | | От понеделник започва 40- дневният Великденски пост. Това е време не само за духовно, но и за физическо пречистване. Едни решават да спазват постите от религиозни подбуди, а други - за да променят ежедневното си хранене. Потърсихме мнението на експерти, които бяха категорични, че това не е диета, а изключително важен избор, който трябва да бъде съобразен с възрастта и здравословното състояние.Спазването на Великденските пости е личен избор. Всеки, със или без специалист, може да прецени колко дълго да спазва 40-дневното ограничение, така че да разтовари организма си.
Експертът по хранене и диететика проф. д-р Донка Байкова бе категорична, че растителните храни имат своите предимства и недостатъци. Не препоръчва постът да спазват деца, юношите, бременни и кърмещите жени, възрастните хора, както и тези с желязодефицитни анемии и изобщо тези с разклатено здраве. Нужно е да се пият повече течности, а храните трябва да са съчетани подходящо.
"Добре е да се приемат бобови и зърнени храни при едно хранене - боб и хляб, леща и царевица, грах и ориз, нахут и царевица. Аминокиселинните състави на двете групи храни ще се съчетаят и така ще оформят една белтъчна композиция, наподобяваща месото. Хубаво е да се пие чай и вода.", съветва проф. д-р Донка Байкова
След края на поста е важно да не се нахвърляме на трапезата, а постепенно да добавяме любимите си храни, които сме изключили по време на поста.
След Великденските празници, когато обилно сме похапнали, проф. Байкова препоръчва 3 дни разтоварителен режим. Плодове и зеленчуци под всякаква форма, с добавка на кисело мляко не само ще повишат тонуса, но и помогнат да редуцирате теглото си.
Специалистите винаги са били категорични, че хранителният режим дава най-добри резултати само когато е съчетан с физическа активност. |