Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Варненци активни срещу бетонизацията на града
Автор: Екип Varna24.bg 11:07 / 18.03.2013Коментари ()744
©
Унищожаването на дърветата, без на тяхно място да се залесява, и бетонизацията на Варна са поредното безобразие на управляващите, което обединява хората във фейсбук.

"През миналата година бяха отрязани стотици дървета по улиците на град Варна. Но както и през предишните години, община Варна не предприе засаждане на нови дървета на мястото на старите", пише авторът на инициативата в социалната мрежа.

В крайна сметка, когато резачките минат, празните места след време или продължават за зеят, или пък постепенно биват запълвани с поставянето на нови плочници. "Това не се извършва поради "решение" за преустройство на тротоари, улични платна или плочници, а без каквато и да е причина. По този начин цели улици остават без нито едно дърво - нито на тротоарите, нито в дворовете, които са вече просто покриви на подземни паркинги", коментират хората.

Ето защо идеята е хората сами да се организират и за своя сметка да засадят дървета на мястото на изрязаните, за да може Варна да запази красивия си зелен облик, или поне колкото е останало от него. Първата задача е планирана за следващата събота - 23 март. Мястото е ул. "Ген. Паренсов", където миналата година са били изрязани няколко стари дървета. На тяхно място организаторите предлагат да се посадят нови седем широколистни дървета, подходящи за градски условия. Срещата ще се състои в 10,30 ч. на ул. "Ген. Паренсов" 5. Тези, които прегърнат инициативата, трябва да си носят лопати, необходими са дървени колчета за ограждане на новите насаждения (най-малко по три колчета от около метър и тридесет), малки летвички, пирони и тел. Необходими са дървета за разсад и лопати. В случай че разсадът се окаже повече, организаторите имат идея къде да посадят излишъка - в прилежащата градинка, както и на близките улици.
На събирането са поканени всички, които застават зад идеята да запазим Варна зелена. Специална покана е отправена и към децата, които не само ще прекарат добре, но и ще се запознаят отблизо с с тайнството на живота и красотата. "Нека ги научим да бъдат посланици на живота", пишат още инициаторите.

Източник: в. Народно дело


https://www.varna24.bg/novini/varna/Varnenci-aktivni-sreshtu-betonizaciyata-na-grada-422044
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.