Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Пак "български влак" за изборните машинации в Македония
Автор: Екип Varna24.bg 16:43 / 24.03.2013Коментари ()461
© Varna24.bg
В Македония за пореден път използват термина "български влак" за една от най-характерните изборни машинации, констатирани и на днешните местни избори. През годините българската общественост, както и дипломация, многократно настояваше да се прекрати използването на този термин за обозначаване на изборната машинация. Въпреки това обаче, не минават избори в Македония, на които да не се използва името на България в отрицателен аспект. 

"Български влак във Велес?!" - под това заглавие електронното издание "Плюсинфо" съобщава за нарушения, констатирани на изборите във Велес. Същата информация публикува и друго електронно издание - "Либертас". Във Велес е установен гласоподавател в изборна секция 2173, който опитал да пусне две бюлетини в урната, съобщи "Плюсинфо". Членове на Общинската избирателна комисия са посетили секцията, където имало съмнение за т.нар. "български влак" и там и в момента положението остава напрегнато. На същото място е установен гласоподавател, който е фотографирал бюлетината си. 

И двата случая са регистрирани. В шест избирателни секции във Велес тази сутрин са били изнесени бюлетини. Членове на една политическа партия в избирателните комисии поискали да се прекрати гласуването, а членовете на друга политическа партия не са позволили. Край секциите от сутринта се забелязват автомобили без регистрационни номера, които возят членове на една определена политическа сила, а хора от тях агитират сред избирателите.

При изборната машинация, която в Македония наричат "български влак", избирателят гласува с бюлетина, която внася отвън, а не с тази, получена от избирателната комисия. След това отвътре се изнася нова бюлетина и се дава на следващия от "композицията". В България през 90-те години системата беше известна като "индийска нишка".


Източник: Агенция "Фокус"


https://www.varna24.bg/novini/mejdunarodni/Pak-bulgarski-vlak-za-izbornite-mashinacii-v-Makedoniya-423218
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.