Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Нова услуга на Здравната каса в интернет - пациентско досие
Автор: Екип Varna24.bg 08:54 / 04.04.2013Коментари ()425
© Varna24.bg
Всеки пациент ще може да вижда кой и кога го е лекувал в интернет в реално време. Новата услуга ще се предоставя от здравната каса от 15 април. Това обяви директорът на фонда д-р Пламен Цеков. Според него това ще повиши контрола над медиците и ще подобри разпределението на финансовите средства.

Персоналната медицинска информация, която касата вече е качила в интернет, се нарича пациентско досие. В него фигурират всички данни за това кога и от кого е лекуван всеки човек, каква диагноза е имал, какви медикаменти е пил, дали е лежал в болница или е ходил на зъболекар. Амбицията на касата е поетапно да започне да актуализира информацията в реално време. В пациентското досие обаче няма да има данни за медицинските услуги, които човек е платил кеш или чрез доброволен здравен фонд. В него ще фигурират само дейностите, които е финансирала здравната каса.

Достъпът до пациентското досие ще става чрез персонален код от 10 символа. Издаването му е безплатно и става в офисите на регионалните здравни каси. Влизането в пациентското досие ще се прави от сайта www.nhif.bg с помощта на кода.

Освен това касата предвижда да ни праща sms или мейли с напомняне за правото ни на профилактичен преглед или смяна на джипито. Тази услуга ще ползват само хората, които искат. Известяването по мейла ще е безплатно, а цената на sms ще зависи от мобилните оператори. По този начин касата може да праща съобщения и за прегледи, които е отчетено, че сме направили. Целта е да се повиши контролът - ако прегледите са фиктивни, веднага ще могат да се засекат, смятат от фонда.

Също така от касата искат да дадат на пациентите възможност да избират джипи онлайн. Това ще става чрез формуляр, който ще се попълва и праща на желания лекар. Ако медикът иска, може да откаже приемането на новия пациент. За да въведат тази услуга обаче, от касата първо ще поискат съгласието и на лекарите.

Източник: в. Стандарт


https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Nova-usluga-na-Zdravnata-kasa-v-internet-pacientsko-dosie-425214
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.