Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Художник и скулптор, влюбени във "фентъзи", подредиха изложба във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 13:56 / 08.04.2013Коментари ()637
Варненските творци Димо Миланов и Живко Дончев подредиха заедно изложба в галерия "Ларго", която бе открита в края на миналата седмица. Литографиите на художника и пластиките от бронз на скулптора се допълват по начин, който се е опрял на пристрастията им към стила "Фентъзи" и древната митология.

Миланов и Дончев имат общи интереси, харесват едни и същи книги и антични митове, като този за Харон, Сатурн, любопитната Пандора. Тези персонажи не са толкова познати на публиката, но са провокация за творците, защото около тях витае мистерия. Според Димо Миланов тематиката, върху която са надграждали, е опит да се отлети към иреалното. "Всеки се стреми да избяга от суровата действителност. Авторите не искат да "дълбаят" в раните на днешния ден, да рисуват и ваят протести и революции. Според тях най-значимите произведения на изкуството са се раждали в или след епохи на мракобесие. Пример за това е Ренесансът на Европа.

11 нови литографии заедно с други 5, които познаваме от изложбата на Димо Миланов в къщата-музей "Георги Велчев", представя художникът. За пореден път той подчерта, че всеки зрител има право да интерпретира по свой начин видяното. Инфарктно живеят образите му в цикъла "Баланс", които "вибрират". "Леко и изящно се носят вълшебните лодки из въздушните езера в облаците, движението е безкрайно, плавно, но винаги в една посока - към светлината", казва галеристката Нели Вълчева за цикъла "Езеро в облаците".

Живко Дончев е нарекъл някои от пластиките си с емблематични имена, като "Флора" и "Танц". Героините му са толкова експресивни, че изглеждат като живи, въпреки студенината на бронза. "Обществото е омерзено, смята скулпторът и дава пример. Преди 2 седмици представил своя работа - паметник на лечителя и военен герой полк.Петър Димков, която му отнела много време и духовни усилия. Преминаващите хора край бронзовата фигура се интересували не на кого е, а от какъв материал е изработена. Почти всички се тревожели, че скулптурата ще бъде открадната заради метала, който може да бъде предаден на вторични суровини.

Това е нараняващо за скулптора, който е плакал от възторг в галерия "Уфици" пред творбите на Караваджо, уникална личност с противоречива съдба. Радващото е, че Живко Дончев едва успява да събере свои пластики за изложба, защото ценителите буквално ги разграбват.

Експозицията си заслужава да бъде видяна. Направете го до 23 април в галерия "Ларго".



https://www.varna24.bg/novini/interesno/Hudozhnik-i-skulptor-vlyubeni-vuv-fentuzi-podrediha-izlozhba-vuv-Varna-426022
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.