Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Варненска абитуриентка гради кариера в политиката
Автор: Екип Varna24.bg 14:54 / 19.04.2013Коментари ()914
© Черно море
Още от първи глас Габриела Стоянова учи английски език. Дванайсет години по-късно вече го усъвършенства, така че печели олимпиади. Усилената й подготовка по предмета започва, когато е приета след 7 клас в Първа езикова гимназия. И преди е изучавала езика, но не и толкова задълбочено. Още в осми клас идва и първото й признание за усилията. Тя става пета на националната олимпиада по английски, а две години по-късно, в 10 клас, си завоюва и първото място. Според нея това е и най-големият и успех. В 11 клас отново се състезава в олимпиадата и този път пак е пета. Още едно пето място и отреждат на националния кръг на състезание по английски език, организирано от Асоциацията на Кеймбридж училищата в България. То се проведе на 16 март в София. На националния кръг се явиха 439 ученици от цялата страна.

Най-силни емоции у дванайсетокласничката, обаче поражда посещението й на Европарламента в Страсбург. Това става след успешното й участие в програмата "Евроскола". В европарламента избрани ученици от цял свят влязоха в ролята на евродепутати за един ден. От тринбуната Габриела заедно със свой ученик направиха презентация на английски език на България, Варна и Първа езикова гимназия.

"Беше много впечатляващо и ми показа, че няма причина да имаме толкова ниско национално самочувствие. Отидохме още от сутринта и имаше симулация на заседание, с предложения по проекти на различни теми, гласуване, разискване. Не усетихме как мина денят. За мен ще си остане един много добър спомен", разказва с вълнение Габи. Варненските ученици са задавали и въпроси на служители от парламента. Габриела е била един представителите на работните групи. В края на деня учениците от Първа езикова гимназия получили специален сертификат, подписан от Мартин Шулц, председател на Европейския парламент. В този специален ден са участвали 350 ученици от 17 страни членки на ЕС.

Габриела разказва и как са били избрани да посетят Европарламента възпитаниците на варненската гимназия. "Всяка държава първоначално провежда конкурс в рамките на страната, като се изправят едни срещу други отбори от различни училища. Дискутират по определени теми. Има комисия, която избира, кои да са победители. След това се задава дата, на която вече се срещаме и с хората от другите държави в самия парламет и там се случва долу-горе същото нещо, само че в много по-голям мащаб". Тя не скрива и че постижението е плод на отборна работа.

След като се връща от Страсбург, варненката участва и в още една надпревара - конкурс за есе на тема "Отговорността да бъдеш евродепутат". Конкурсът е под патронажа на евродепутат Филиз Хюсменова, а наградата за победителите е посещение на Европейския парламент в Брюксел. Габи обаче остава на второ на място, за което не скрива, че съжалява.

Всичките си постижения Габриела дължи на обучението си в Първа езикова гимназия и на хората, около нея - родители, учители, приятели.

"Всичко с успехите с английския език започна, когато влязох в гимназията. Преподавателят ми е невероятен.
Още от първи клас уча езика, но тогава беше на обикновено ниво, по-ниско като граматика и лексика", разказва тя.

Споделя и че не е ходила на допълнителни школи за усъвършенстване на езика, подготовката и е само в училище. Тя казва също, че като цяло й се отдава изучаването на чужди езици. Освен английски, знае и немски и руски. "Харесва ми да изучавам чужди езици, от малка ми се отдава. Доставя ми удоволствие", споделя тя.
Иначе Габи си е поставила за цел да изгради политическа кариера.

Кандидатствала е в два университета в Аглия в специалност "Политика с международни отношения". Приемането и зависи изцяло от матурите. "След тяхното вземане вече ще стане ясно в кой университет ще вляза. Единият е в малко градче в Южна Англия, другият е в Лондон. За сега имам добри шансове", казва тя. Плановете й са като завърши висшето си образование да се върне в България и да се отдаде на политическа кариера.

"Не е задължително да е под формата на депутатство или кметство, специалността е доста обширна, според това, че включа и международни отношения. Може да се работи в много организации и под много различни форми, не е задължително да съм в Народното събрание."

Академично освен изучаването на езици, Габриела си пада и по историята "Харесва ми конспирацията в нея", казва тя.
В свободното си време обича да тренира тенис на корт, вече от 5 години. Харесва и киното и литературата. Обича да чете всякакви книги, няма ограничения в теми и жанрове. В момента, обаче се е спряла на по-старите класики. Иначе като всеки дванайсетокласник се забавлява най-много като излиза навън с приятели.

Габи мечтае за нещо много нетипично за вързастта си. Тя иска да живее балансирано. "Мисля, че без баланс нещата стават много трудни. Мечтая за хармония. Това за мен е щастието", споделя тя.

Източник: в. "Черно море"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Varnenska-abiturientka-gradi-kariera-v-politikata-428273
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.