Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Търсят разносвач на храна с висше и театрални умения във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 11:47 / 24.04.2013Коментари ()1371
Факт е, че стагнацията на трудовия пазар е жестока. Въпросът е какво води безработицата след себе си за самите работодатели. Хората, които всеки ден четат новите обяви за работа в специализираните сайтове, не могат да не забележат, че част от текстовете граничат с виц, а отношението към безработния, който търси начин да изкара хляба си, често е унизително.

Почти навсякъде търсят нещо като "човек-оркестър". Явно и във Варна е налице тенденцията фирмите да предпочитат да имат по-малък персонал с по-високи заплати, отколкото повече хора с тесни и профилирани възможности, чиито възнаграждения са близки до санитарния минимум. В много от обявите обаче като "мотивиращо заплащане" са обявени суми от порядъка на 350-400 лева.

Някои от обявите за работа може да бъдат четени по-скоро за забавление. Все още прясна-прясна в нета се мъдри оферта за разносвач на храна. Лошо няма, защото в крайна сметка ангажиментът е целогодишен и освен това не се изисква шофьорска книжка, тъй като разносът ще се осъществява пеша или с велосипед (с мисъл за природата и общото здраве, така да се каже). Не е много ясно колко е заплатата, тъй като варира от 400 до 600 лв., но това вероятно ще стане ясно на интервюто. Уникалното в обявата са уменията, които човек трябва да притежава и именно там е уловката. За да кандидатствате, трябва да имате завършено подходящо образование - средно или висше. Не е уточнено обаче точно каква специалност трябва да си изучавал, а от обща култура на човек не му идва на акъла що ли за школо съществува, та оттам да излизат кадърни преносители на сандвичи. По-нататък изброените изисквания са по-скоро препоръчителни. Те включват опит на същата позиция и чужд език. С това обаче списъкът не свършва. В текста се обяснява, че кандидатствате за новооткрито бистро, което се стреми да привлече клиенти. Ето за това кандидатите е добре да имат опит или образование в областта на анимацията. Горе-долу звучи като да си специалист с кетап по разнос на храните, който знае как се разиграват сценки, така че на клиентите, на които носите сандвич с кафе, да не им е скучно, докато си плащат сметката.

Търси се икономист, който води курсове по народни танци

Не по-малко таланти трябва да притежава кандидатът, който се кани за работа във фондация, която си търси организатор офис. Всъщност названието на позицията няма нищо общо с онова, което бъдещият работник ще върши. Срещу колосалната заплата от 320 лева вие трябва да имате висше икономическо образование, тъй като ще водите първично счетоводство. Спокойно - предвидено е обучение. По-нататък обаче идва по-интересната част. Трябва да имате задълбочени познания по народни танци и в театралното изкуство, независимо че сте завършен счетоводител или икономист. Защото ще водите курсове по народни танци, а освен това ще обикаляте детските градини, за да разказвате на хлапетата за българските бит, традиции и култура. Така че тук ще дойдат на помощ както театралните ви умения, така и добрият ви подход към децата. Още една работа ще се наложи да вършите срещу 320 лева заплата. Ще обработвате и редактирате текстове, така че за тази цел е наложително да имате отлични езикови познания. А пък ако владеете и английски език, работата ви е в кърпа вързана. На печелившите - честито!

Условие: Живея, за да работя

Някога мотивационните писма бяха много популярни в чужбина. Сега станаха хит и у нас, най-вече с оглед на безработицата. То вече човек да се чуди каква допълнителна екстра да си пожелае от бъдещия подчинен. Ръководството на посредническа агенция поради разширяване на дейността си има нужда от сътрудник с отлична грамотност. Кандидатите задължително трябва да владеят минимум един чужд език. Шансовете ви ще се подобрят, ако имате и шофьорска книжка, и личен автомобил, който да ползвате за служебни цели. Дори и да покриете тези условия обаче, кандидатурата ви няма да струва нищо, ако не напишете есе вместо мотивационно писмо. То трябва да е на култовата тема "Живея, за да работя". Мисля, че иронията е достатъчна.

По-нататък изискванията стават вече дребнави. Кандидатките за хигиенистки и чистачки в ресторантите задължително трябва да изпратят актуална снимка. Жените, които кандидатстват за чистачки в частни домове, пък трябва да докажат опита си в поддържането на хигиената. В някои от обявите за чистачки нещата ескалират дотам, че едва ли не жените трябва да са завършили химия, за да докажат, че познават препаратите за под и прозорци. А освен това трябва да умеят да работят в условията на напрегната обстановка. Колко ще взимат бъдещите чистачки обаче, никъде не е посочено.

Източник: в. Народно дело



https://www.varna24.bg/novini/varna/Tursyat-raznosvach-na-hrana-s-visshe-i-teatralni-umeniya-vuv-Varna-429109
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.