Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Близо 200 незаконни постройки са вдигнати в "Максуда"
Автор: Екип Varna24.bg 09:43 / 25.04.2013Коментари ()762
© Varna24.bg
Около 196 незаконни строежи са установени от община Варна на територията на ромската махала "Максуда" или на 15-ти м.р. в района между улиците "Георги Пеячевич", "Под игото", "Грамада", "Свобода", "Черешово топче", "Д-р Иван Селимински". В преписките липсват данни за собствеността на имотите. Констатирано е, че там са се настанили граждани, които са изградили масивни и полумасивни жилищни и обслужващи постройки без изискващите се за това строителни книжа, без предвиждане с подробен устройствен план (в случая ЗРП) и без правно основание за заемане на терените. Сградите се ползват за живеене, без да са въведени в експлоатация по реда на чл. 177 от ЗУТ.

Това става ясно от изготвения План за действие на община Варна за интегриране българските граждани от ромски произход и други български граждани в уязвимо социално положение, живеещи в сходна на ромите ситуация (2013-2014). Документът е разработен съвместно с неправителствени организации и в съответствие с националните и местни стратегически документи в областта на интеграцията. Планът е неразделна част от Областната стратегия на Варненска област.

От него става ясно, че собствените жилища във Варна са общо 124 659, като 121 707 от тях са в града, а 2952 - в селата. От градските жилища 117 518 са свързани с обществена канализация; с избена яма са 1129; със септична яма или друго пречиствателно съоръжение са 1959. Свързани с попивна яма са 555 и нямат канализация 546. Жилищните сгради общо за гр. Варна са 36 198, от тях 17 549 са обитавани, необитаваните са 3376, а 15262 са жилища за временно обитаване или вили.

В район "Одесос" има общо 7107 къщи, от тях необитаваните са 686 . В "Приморски" необитавани са 2116 от общо 15673 жилища. В "Младост" без обитатели са 273 от 4651 имота, във "Владислав Варненчик" - 62 от общо 872, в "Аспарухово" - 239 от общо 7895.

В село Каменар, в което са съсредоточени граждани от ромски произход жилищата са общо 581, от тях 524 са обитавани, необитаваните са 57.

"Състоянието на общинския жилищен фонд във Варна е изключително лошо. Той не съответства на нуждите на хората от рисковите групи, не е достатъчно добре пригоден към настоящата ситуация и непрекъснато нарастващите нужди на обществото. Това е един от съществените фактори, които затрудняват социалната интеграция на намиращите се в неравностойно положение граждани на общината. Належащо е реновирането на съществуващите жилища и спешно изграждане на нови жилищни сгради, което ще доведе до повишаване на качеството на живот на уязвимите групи хора", се изтъква в плана. В него се отчита още: "Достъпът до жилищата на свободния пазар не е възможен за домакинствата с ниски доходи или за тези, които са обект на социално подпомагане. Поради това е необходимо да се пристъпи към поетапно отреждане на терени и изграждане на жилища за групи хора в неравностойно положение - граждани от ромски и друг етнически произход, хора с увреждания, семейства с деца с увреждания, самотни родители, лица, напуснали местата за лишаване от свобода и други."

В отговор на жилищните нужди на уязвими и социално слаби групи се предлага изграждане на 250 социални жилища за хора в неравностойно положение на територията на район "Младост". За целта е набелязан терен с изградена прилежаща техническа и социална инфраструктура. Възможности за строителство ще се търсят чрез европроекти през следващия програмен период.

Освен това, се предвижда актуализация и изработване на подробни устройствени планове на терени - общинска собственост, отредени за жилищно строителство. Нови възможности ще се търсят и за жилищно строителство с намерения за деконцентриране на компактните и обособени ромски квартали. Паралелно с това общината си поставя за цел да намери решение за подходящо алтернативно жилищно настаняване на ромски семейства, които към момента обитават незаконни или опасни сгради, пострадали от бедствия и други рискови фактори. За сметка на местната хазна се предвиждат и инвестиции за рехабилитация на съществуващия общински жилищен фонд.

Източник: в. "Черно море"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Blizo-200-nezakonni-postroiki-sa-vdignati-v-Maksuda-429255
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.