Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Лилия Христова: ГЕРБ осигури над 700 000 лв. за образованието във Варна и региона
Автор: Екип Varna24.bg 10:50 / 26.04.2013Коментари ()1707
Бивши и настоящи ученици от
VІІ СОУ "Найден Геров":
виж още
Бивши и настоящи ученици от
ПГМТ:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Правителството на ГЕРБ инвестира 2 млрд лв. повече в сферата на образованието по време на мандата си в страната, в сравнение с периода 2005-2009 г. Повече средства бяха осигурени и за подобряването на учебната база във Варненско - само за последните месеци на м.г. и началото на т.г. с помощта на народните представители на ГЕРБ-Варна от 41 НС и със съдействието на местните администрации, на областната управа и директорите на школата, за региона бяха преведени над 700 000 лв. - извън оперативните програми и бюджетите, отпуснати от Министерството на образованието, младежта и науката.

Това обяви Лилия Христова, депутат от ГЕРБ - Варна в 41-то Народно събрание. Тя припомни, че 430 000 лв. бяха осигурени от правителството на Бойко Борисов за ремонт на три варненски училища - за Професионалната гимназия по механотехника и транспорт - 150 000 лв., за Професионалната техническа гимназия - 130 000 лв. и за Професионалната гимназия по икономика "Д-р Иван Богоров" - 170 000лв; 80 000 лв.от Министерството на земеделието бяха отпуснали за Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване "Николай Хайтов"; 170 000 лв. от МОМН пък бяха предназначени за закупуването на нов автобус за нуждите на средищните училища в община Вълчи дол, както и за ремонт на училищни сгради; 21 000 лв. бяха отпуснати за ремонт на училище в община Аврен и 5 000 лв. - за школо в община Долни чифлик.

По линия на общинското финансиране са планирани средства за проектиране на спортна зала на училище "Найден Геров" във Варна, както и за обезопасяване на достъпа до ОУ "Паисий Хилендарски" в село Горен чифлик - монтирани са пътни знаци за вертикална сигнализация пред училището и обновени пешеходните пътеки и обезопасяване на конната база във Виница, където тренират много деца.Оказа се логистична подкрепа за децата от школа "Европейски мост" към ОДК-Варна, в резултат на което учениците посетиха Европейския парламент в Брюксел, обясни Лилия Христова.

Във връзка с задължителната детска градина за 5 годишните малчугани,която се въведе в този мандат, правителството на ГЕРБ преведе 4 млн. лв за нови забавачки във Варна, както и 1 млн.лв за спортна зала в СОУ "Елин Пелин".

"Присъединявам се към мнението на кандидат-депутата на ГЕРБ в София Милена Дамянова, която вложи много усилия за разработването на новия закон за предучилищно и училищно образование, изказано в гр.Сливен. Тя заяви, че сред основните приоритети за следващия мандат са инвестициите в образованието, науката и иновациите. Първата и най-важна цел е постигане на по-висока грамотност на учениците, а втората - индивидуална подкрепа за успешна реализация на всеки ученик. Предвижда се в училищата да има повече психолози, педагогически съветници, помощници на учителя, ресурсни учители. За последната година броят на психолозите е два пъти по-голям в сравнение с предната година. Предвидено е още активно участие на бизнеса при разработване на образователната политика по отношение на професионалното образование и включване на родителите като участници в образователния процес. Освен обществения съвет се предвижда да има и специална национална програма за провеждане на обучения и тренинги за родители.

Сред приоритетите ще бъдат още материалната база, инвестиция в кадрите и професионалната им квалификация. Около 20% е общото увеличение на учителските заплати за последните три години и половина" -сподели Христова, която е ръководител на районната организация на ГЕРБ в Приморски.

"Ние ще настояваме новите образователни закони да бъдат приети в началото на парламентарния сезон ,затова организираме дискусия по реформата в предучилищното и училищно образование, в т.ч. и професионалното , на която каним директори, учители, родители и представители на бизнеса на различните образователни институции. Тя е насрочена за 29 април в 17.15 часа в конферентната зала на хотел Черно море", каза още Лилия Христова.




Още по темата: общо новини по темата: 328
17.01.2014 »
19.10.2013 »
18.10.2013 »
14.10.2013 »
03.08.2013 »
21.07.2013 »
предишна страница [ 1/55 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/varna/Liliya-Hristova-GERB-osiguri-nad-700-000-lv-za-obrazovanieto-vuv-Varna-i-regiona-429469
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.