© | | Евтини козунаци заливат Варна за Великден. Пред Радио "Фокус" - Варна председателят на варненските сладкари и хлебопроизводтели Иво Бонев коментира, че тази козуначена кампания се очертава да е по-различна от предходните. Това се дължи на факта, че козунака вече попада в групата на печивата, а не в групата на хлебните изделия. Бонев заяви, че тази промяна предполага използването на по-широк асортимент от т.нар. козуначени миксове. "Т.е. наред с традиционния български козунак, направен от брашно с кокоши пресни яйца, мляко и мазнини, то тази година ще има огромно предлагане на козунаци направени от различни миксове, които не са много полезни за здравето на хората", категоричен бе Иво Бонев. Той заяви, че субстанциите, които са съдържат в козуначените миксове не са забранени, но могат да доведат до алергии или други здравни проблеми. "Апелирам хората да четат какво купуват и да не се подлъгват по ниската цена, защото качеството също е ниско", каза още специалистът. Той заяви, че потребителите трудно биха могли да се ориентират и за това, кой козунак е направен с качествени материали, като единствената индикация за това си остава цената. Бонев посочи, че сравнително качествения козунак от 400 грама на пазара трябва да струва поне 2,60 лв., а този с пълнеж да е над 3- 3,20 лв. Големите козунаци от 800 грама ще се продават от 5 до 6,20 лв. Козунаците, които обаче са направени от микс ще струват с до 50% по-малко. "Не изключват козунаци и от по 1,20 лева - колкото струва една кифла", заяви специалистът.Проверка на Радио "Фокус" установи, че в големите хранителни вериги във Варна вече се продават козунаци на цени от 0,89 стотинки за 400 грама, при това с пълнеж. |