Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Яйлата е сред най-красивите кътчета по Черноморието
Автор: Екип Varna24.bg 13:38 / 08.05.2013Коментари ()844
© Народно дело
Едно от най-красивите кътчета по Северното Черноморие е Националният археологически резерват "Яйлата". Това е място, което съчетава археологически останки с природни дадености.

На територията на резервата "Яйлата" се намират многобройни паметници, обхващащи различни исторически епохи. Тук се намира "пещерен град" от 101 "жилища", а пролетта е любимо място за разходка и почивка сред разцъфтелите стотици божури. Над 120 са гробните съоръжения в откритите три некропола в резервата, издълбани в скалистото равнинно плато или в отвесните склонове. Пещерите са разположени на няколко нива в отвесните скатове, ограничаващи местността към Добруджанското плато и морето. Използвани са в продължения на хилядолетие като жилища, някои от тях като гробници или църкви.

Името "Яйла" е от тюркски произход и на български означава "високо пасище". Легендата разказва, че на Яйлата прекарал последните си дни римският поет Овидий, заточен в град Томи от император Август. Приятелите му го измъкнали от град Томи с кораб. Овидий се приютил в залива на Яйлата и бил укрит от местното население.

Източник: БГНЕС



https://www.varna24.bg/novini/varna/Yailata-e-sred-nai-krasivite-kutcheta-po-Chernomorieto-431278
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.