Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
ВСУ стана столица на архитектурната и строителната мисъл
Автор: Екип Varna24.bg 09:15 / 31.05.2013Коментари ()718
©
Бивши и настоящи студенти от
ВСУ "Черноризец Храбър":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Стартиралата VІ Научна конференция "Архитектура, строителство - съвременност" превърна Варненския свободен университет в столица на архитектурната и строителната мисъл на страната.

В тазгодишното издание с подчертано младежко участие на студенти и докторанти, се включиха над 90 участници от 8 държави, сред които Италия, Словакия, Украйна, Сърбия, Русия, Азербайджан, България и Тайланд.

Сред основните теми в двата пленарни дни са енергийната ефективност, новостите в строителните материали и технологии, устойчивата градска среда, перспективите за развитието на българското крайбрежие и др.

Научният форум е традиционен за Архитектурния факултет. Основната му цел е обмяна на опит и знания в областта на перспективните направления в сферата на архитектурата и строителното инженерство. Конференцията дава възможност на млади научни работници, утвърдили се учени и представители на бизнеса да споделят своите идеи, да създават бизнес и научни контакти и да намират партньори за бъдещи сътрудничества.

Като форум с висок потенциал способен да отговори на новите тенденции и предизвикателствата на второто десетилетие на 21-ви век, определи конференцията президентът на ВСУ "Черноризец Храбър" проф. д.ик.н. Анна Недялкова, под чийто патронаж се провежда събитието.

В приветствените си думи към участниците проф. Недялкова сподели мечтата си да превърне този форум в истинско събитие с международен отклик, а успешното сътрудничество да придобие постоянни измерения, чрез създаването на международно архитектурно студио, което да се фокусира върху темите с глобална значимост и да ги реализира на практика.

Един от практическите резултати от партньорствата, създадени в рамките на конференцията, е реализацията на новата Магистърска програма "Устойчиво развитие и енергийна ефективност". Програмата се реализира от Варненския свободен университет в партньорство с Българската академия за устойчиво развитие - единствената лицензирана организация в България за провеждане на обучения по водещите международни системи за сертифициране на сгради и градски структури - DGNB и LEED.

Устойчивото градското развитие е от ключово значение в периода 2014-2020 година за постигане на качествени промени, свързани с дълбока реновация на сградния фонд, обясни арх. Георги Коларов -президент на Българския съвет за устойчиво развитие (BGBC) и член на Световния съвет за зелено строителство (World Green Building Council). То може да бъде постигнато само с интегриран подход. Това бе поводът да реализираме тази съвместна програма, предназначена за студенти от различни области - архитектура, строителство, икономика. В нея са засегнати основните компоненти на устойчивото развитие като енергоефективни методи, средства и решения за строителното проектиране, иновативни материали и технологии, енергийна ефективност, енергийен сграден и фирмен мениджмънт, енергийното паспортизиране и др.

Според арх. Коларов интегрираните планове за възстановяване и развитие са изработени в среда с недостатъчна компетентност и лоши практики, това налага обучението на качествени експертни кадри, които да работят в областта на устойчивото развитие. Завършилите магистърската програма ще бъдат сертифицирани да извършват оценка на критериите за устойчивост, което ги прави търсени на пазара на труда.



https://www.varna24.bg/novini/varna/VSU-stana-stolica-na-arhitekturnata-i-stroitelnata-misul-435306
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.