Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Варненска майка осинови детенце и след няколко дни го върна
Автор: Екип Varna24.bg 17:24 / 31.05.2013Коментари ()1311
Регистриран е един случай на разсиновяване във Варна. Това обяви пред журналисти Павлина Христова, гл.експерт в Регионална дирекция за социално подпомагане във Варна. Детето е 3-годишно, а майката не е могла да го припознае като своя рожба. Това станало на 3-4-ия ден, след като преминала процедурата. Детето е било върнато отново в социален дом.

Има тенденция по-малко родители да изоставят децата си след раждането им, благодарение на отделите за закрила на детето, които извършват превантивна работа с бъдещите майки. Всеки месец се работи по 371, като 237 са за община Варна. 43 жени са били убедени да не изоставят бебетата си. 19 са сигналите от началото на годината. 14 са подадени от родилно отделение, 3 от болница, а две недоносени бебета били зарязани в Дома за медико-социални грижи във Виница. В специализираните домове за отглеждане на деца без родителски грижи във Варна и областта са настанени общо 258.

При проверка през април е констатирано, че 43 малчугани са вписани в регистъра за пълно осиновяване. При 112 деца се работи за настаняването им при близки и роднини или в приемно семейство. 103 са вече в регистъра за осиновяване, а 80 - за международно. Най-тежък е проблемът с децата с тежки увреждания. Въпреки това от началото на годината има три осиновени деца от институции - две сестрички на 14 и 15 г. и друго - на 4-5 г. Двойки от Италия и САЩ обикновено желаят да осиновят малчугани с увреждания. Почти всички изоставени са от малцинствен произход, като само 3 сред тях не са в числото.

Източник: Радио "Фокус"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Varnenska-maika-osinovi-detence-i-sled-nyakolko-dni-go-vurna-435455
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.