Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Кърлежи нападнаха деца на варненския плаж
Автор: Екип Varna24.bg 16:39 / 11.06.2013Коментари ()2016
©
Благоевградски деца спортисти са ухапани от кърлежи по време на турнир в морската ни столица Варна. Състезателите от благоевградския клуб "Любчо Солачки" се върнали онзи ден в Благоевград и случайно техните майки забелязали, че са ухапани от опасния паразит. Една от майките намерила кърлежа, забит в крака на детето си, и въпреки че нямало видими признаци за евентуално усложнение, жената побързала и завела момиченцето при специалист.

Още две деца са приети по същото време в спешно отделение на благоевградската болница. Общо за вечерта са приети 7 ухапани от кърлежи.

Касае се за подрастващи състезатели на благоевградския клуб "Любчо Солачки", които са участвали в турнира за купа "България" по спортна гимнастика във Варна. Младите надежди най-вероятно са атакувани от опасните паякообразни на плажа в близост до хотел "Журналист". Още там един от неколцината родители, придружаващи 30-ината гимнастици и треньорския състав, е установил, че детето му е нападнато от кърлеж.

Прави впечатление, че плажът е един от сериозно посещаваните във Варна, както от българи, така и от чуждестранни летовници. На същата спортна проява бяха и възпитаниците на "Пирин Благоевград 2011", но за късмет те не са плажували и сред тях оплаквания няма.

Своевременно на децата е оказана необходимата помощ в спешно отделение, направена им е и ваксина против инфекциозно заболяване. Тревожен е факът, че зачестяват случаите на ухапани от кърлежи и в Благовеград. Граждани сигнализираха в редакцията на в. "Струма", че сред тревните площи и в парка има кърлежи, които разнасят лаймска болест.

Опасно е, че хората разбират за болестта чак когато се появят първите симптоми, а ранният стадий на лаймската болест обикновено се развива от 7 до 14 дни след ухапването от кърлеж. Коварството на първите симптоми е в това, че те страшно много приличат на тези на грипа: висока температура, главоболие и обща отпадналост и умора. Невинаги в областта на ухапването се появява зачервяване и подуване, което да подскаже за проблема.

Симптомите често се подценяват, пострадалите вземат лекарства против температура, а в това време заболяването продължава да се развива. И това може да продължи 10 седмици, без болестта да бъде разпозната дори и от лекар. В това време пациентът може да развие асептичен менингит и неврит на черепно-мозъчните нерви, разкриха лекари.

Източник: Struma.com



https://www.varna24.bg/novini/varna/Kurlezhi-napadnaha-deca-na-varnenskiya-plazh-437244
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.