Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Ситуацията в Египет ескалира
Автор: Екип Varna24.bg 10:34 / 06.07.2013Коментари ()559
©
30 станаха жертвите в цял Египет в петък, когато избухнаха ожесточени сблъсъци между ислямисти, подкрепящи сваления от власт президент Мохамед Мурси, и негови противници.

В столицата Кайро има пет потвърдени смъртни случая, останалите жертви са дадени в Александрия, Асиют и Суец. С падането на нощта военни машини са се намесили и са разпръснали враждуващите групи на моста "6 октомври" в Кайро. Петима полицаи са били простреляни в град Ал Ариш в провинция Северен Синай в инциденти, за които не е ясно дали са свързани с отстраняването на Мурси от власт. В петъчния ден на гнева движението "Мюсюлмански братя" призова хилядите си привърженици да не отстъпват и да продължат с бунта срещу военните и назначения от тях временен президент Адли Мансур, който разпусна парламента.

Държавната агенция МЕНА излезе с информация, че полицията е арестувала лидерите на "Мюсюлмански братя", включително най-влиятелния политик в движението Кайрат ал-Шатер. Сваленият от власт Мурси също се намира под домашен арест. Той бе отстранен от армията в сряда, след като не се съобрази с нейния ултиматум и призивите на опозиционните светски и либерални партии в Египет да се оттегли доброволно, след като не направи нищо за утвърждаване на победата на революцията от 2011 г, свалила от власт неговия предшественик Хосни Мубарак.



https://www.varna24.bg/novini/mejdunarodni/Situaciyata-v-Egipet-eskalira-441671
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.