Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Повече от успешно протече младежкият фестивал FUNCITY във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 09:04 / 10.07.2013Коментари ()1217
Повече от успешно протече тазгодишното трето издание на младежкия фестивал FUNCITY, който по традиция се провежда в морската столица в първата седмица на юли. На посетителите беше предложена невероятна селекция от 200 пъстроцветни събития, достъпът до които беше напълно свободен. Припомняме ви, че атрактивната проява, организирана от Община Варна, Дирекция "Образование, младежки дейности и спорт" и Сдружение "Варненски младежки фестивал" е в подкрепа на кандидатурата на единствения български град за Европейска младежка столица през 2016 г. - Варна.

Над 450 участници от детски фолклорни състави от Украйна, Русия, Армения, Румъния, Литва и Латвия взеха участие в официалното откриване на фестивала, като зарадваха първите посетители с изпълнения на народни песни и танци от цял свят.

Първото състезание, част от Световния шампионат по Въздушна китара Air Guitar Championship, беше безапелационно спечелено от талантливия въздушен китарист Бедрос, който показа впечатляващо сценично присъствие, използвайки виртуозна техника и майсторски похвати на невидимия си инструмент. Следващият кръг на състезанието е в София, а през август ще бъде излъчен и шампионът по Въздушна китара за България, който ще отиде на Световния финал във Финландия в края на лятото.

Наситена бе танцовата програма на младежкия фестивал. Победителят в състезанието Хип-хоп афери Стоян Новаков-The Kid заминава за Чехия, където в рамките на най-големия стрийт денс кемп SDK Europe 2013, ще има възможност да се надпреварва с най-добрите freestyle хип-хоп танцьори от цял свят. Фантастичният телефон отиде при YA Crew, които станаха победиха в отборното състезание по улични танци с директна елиминация DanceCity. Денс формацията, която наброява 12 танцьори от цялата страна: Русе, Исперих, Стара Загора, Варна, Враца и Белене, успя да надвие отборите на Connection Crew и Бързаците. Спечелилият бийтбокс битките Beat Box Battles пък отнесе със себе си легендарен микрофон.

Щастливец се оказа и Стефан Георгиев-Шифура - победителят в танцовото състезание по двойки със случаен партньор Udance грабна и първото място на Брейк афери - съревнование с директни елиминации на принципа "един срещу един". През август той заминава за Холандия, за да присъства на най-големия брейк фест на Европа - The Notorious IBE 2013. Танцовото състезание на стилове Udance протече като надиграване "един срещу един" с директни елиминации в стиловете: брейк, ню стайл, popping, locking, балет, съвременен танц и ретро-диско. Оценяването бе поверено на публиката, която единодушно определи за свой фаворит Иван Радинов-Каята. Интересното на брейк състезанието Обединението прави силата беше, че всеки изпълнител започваше участието си самостоятелно, а на всеки следващ кръг се групираше с отбори. Тук на победа са зарадва тандемът The Kid и Astor.

Състезанието по стрийтбол, провело се във Варненската търговска гимназия, излъчи за победител отборът със звънкото име "Черешка". Съревнованието по кънки спечели шведът Кристофър, а в скейтборд надпреварата надделя Павел Царев. Убедително представяне направи и тандемът "Стара & Варна" в лицата на Добри от града на липите и Козмо от морската столица, които спечелиха състезанието по хек на мрежа и свободен стил. За целите на повечето от спортните прояви насред Морската градина беше изградена най-голямата преносима рампа на Балканите, а огромна надуваема възглавница омекотяваше паданията след скоковете от специално издигнатите конструкции.

Стрелба с лък, йога флай (красиви упражнения във въздуха посредством провесени шалове), хлабава лента за ходене слаклайн и скачащи кокили бокинг предизвикваха спортните натури и съпътстваха фестивалната програма през всичките седем дни.

Отличен подбор на банди, силно музикантско присъствие и екзалтирана публика отбелязаха тематичните музикални вечери на FUNCITY, които разтърсиха откритата сцена до Обсерваторията. Страхотни концерти изнесоха лъчезарната Миленита, виртуозните малчугани от "Карандила джуниър", както и множество рок, пънк и хардкор, фънк, поп, реге и хип-хоп банди, сред които: Brain Terror, Maniacal Pictures, Shape Of Space, Meridian Run, Backbone Crashers, Жълти стъкла, Jump и Pizza, Iron Sharks, Джаста Праста и Mass Cremation, новоизгрелите High Five, Ума и Дума, NRJ-D и Nokaut.

Изключителен интерес предизвика фотографската изложба "#occupation" ("#окупиране") на Шафак Велиоглу и Симон Бекер, която показа покъртителни фотографии от скорошните масови протести в южната ни съседка. Две култови варненски крайбрежни заведения - Cubo и Menthol, дадоха пространството си на други две самостоятелни фотоизложби от визуалната програма на FUNCITY: "Лица" на Александър Лазаров и "I Want Mope" на Вероника Попова. Самобитната Features: Trois Graces пък демонстрира авторските текстилни чанти на трите грации Мария, Симона и Мартина.
Финалната селекция на Balcans Graffiti Jam 2013 излъчи най-добрите сред младите райтъри: Zon, Zefo, Rock, Slone, Koin, Senor, SeeOne, Foce Ons и Bilko, които рисуваха в близост до Обсерваторията целия съботен следобед. Тази седмица във Фейсбук страницата на FUNCITY ще се проведе гласуване за най-добрата работа, а наградата за най-добрия млад графити артист е професионална маска и книга за историята на варненската архитектура.

Пред публика бе представен вторият съвместен проект на варненския диджей Добо Мързов и Елица Матеева - театралният пърформънс Chrono Dance, вдъхновен от текстовете на хореографката Мила Искренова. Шега-сепуко, поднесен естетично, закачливо и леко лениво, пърформънсът ни провокира към размисъл за нищо неслучването в живота на свободния артист. Другото театрално заглавие от афиша на фестивала - Блажно наддумване, по блестящ, ироничен начин разказа истории за постоянните грешки на Господ в опитите му да направи мъжкото пригодно за женското и обратно.

Множество работилници забавляваха посетителите на FUNCITY през всички фестивални дни. Едни предлагаха оцветяване на картини по шаблони с пясък, в други се правиха натурални глицеринови сапуни, в трети се рисуваха чанти, а четвърти замесиха уникално театрално представление с кукли от тесто. Забавното фото студио Фън си ти разсмиваше всички с щурата си концепция, а в близост творческото ателие по боди арт пресъздаваше деликатни образи върху телата на представителките на нежния пол.

Организаторите не останаха безучастни към екологичната тема. Всички отпадъци, изхвърляни от посетителите, бяха събирани и рециклирани в шатрата Биоразнообразие в боклукобезобразие, за да може в края на фестивала от тях да бъде сътворена изящна инсталация в причудливи форми на морски обитатели, наречена "Морско дъно".

Победител в състезанието по младежко предприемачество StartupCity.Pro, провело се в Grand Mall Varna стана студентът по европеистика от София Людмил Хубанов. Неговият проект - сайтът bestunivercity.eu надделя над останалите с концепцията си за обратна връзка и оценка на университетите в цяла Европа. Наградата за Людмил е в размер на 1000 лв. и тримесечно менторство от неправителствената организация "Център за изобретатели и предприемачи" - Варна.

Все още не е приключил конкурсът за официален видео трейлър от фестивала "Забавният си ти или защо да се спонсорира FUNCITY 2014". Трейлърът трябва да включва кадри от всички фестивални дни с обща продължителност от 3 до 5 минути и да се изпрати на имейл office@funcity.bg до 14 юли. На 15 юли трейлърите ще бъдат качени в официалните канали на FUNCITY в youtube и vbox7, където всеки от тях трябва да събере сумарно по минимум 500 гледания, за да премине във втори кръг на конкурса - от 15 до 29-ти юли. Топ 5 трейлърите от втори кръг, събрали най-много харесвания във vbox7 и youtube, преминават в трети кръг, а на 30 юли екипът на FUNCITY ще избере победителя, който ще бъде награден със смартфон.




Още по темата: общо новини по темата: 6
05.07.2013 »
03.07.2013 »
02.07.2013 »
03.07.2012 »
02.07.2012 »
27.06.2012 »
https://www.varna24.bg/novini/varna/Poveche-ot-uspeshno-proteche-mladezhkiyat-festival-FUNCITY-vuv-Varna-442342
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.