Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Погнаха деловодителка за мистерията около погребението на дядо Кирил
Автор: Екип Varna24.bg 11:16 / 17.07.2013Коментари ()2265
© Impact Press Group
Епархийски съветници при Варненската и Великопреславска митрополия и близки на починалия митрополит Кирил поискаха вчера от Районна прокуратура-Варна отстраняването от сградата на Митрополията на деловодителката Тони Добрева. Бизнесмените Юлиян Гендов и Данаил Добрев и братът на починалия владика Христо Христов са подали жалбата, с която се разплита мистерията около погребението на дядо Кирил. Отговорът на въпроса кой и защо побърза да го погребе е в жалбата до Районна прокуратура Варна с вх.№ 9859/16.07.2013 г.

От жалбата става ясно, че точно Добрева, която самовластно се разпореждала след смъртта на дядо Кирил, без наличието на правомощия и съответен акт на Светия синод при БПЦ, е провалила насрочения за 14 юли избор на нов Епархийски съвет при Варненската и Великопреславска митрополия. В жалбата се посочва още, че деловодителката еднолично е координирала кореспонденция със Светия синод и организирала погребението на митрополит Кирил, в противоречие с волята на каноничните изисквания, желанието на духовниците и миряните от епархията, с което попада под ударите на закона по чл. 274, ал.1 и ал.2 от НК. Изразената позицията идва в отговор на много въпроси, които се задаваха от уста на уста - кой поръча и организира погребението на дядо Кирил? Защо погребението беше само два дни след смъртта му, в противоречие на всички християнски норми - без нощно бдение, което за митрополитите е поне пет дни и без поклонение.

Погребението на митрополит Кирил предизвика и международен скандал, твърдят нашите източници. Според тях заради претупаното погребение на владиката не са могли да му засвидетелстват своята почит и уважение митрополитите на Смоленск, Закинтос, Александрия, от Петербургската патриаршия, кардинала на Виена и др.

Запознати с битието на Тони Добрева коментираха, че тя се замогнала финансово повече отколкото позволява заплатата й и амбициозната самотно живееща жена не го криела. Направила основен ремонт на жилището си, сменила изцяло обзавеждането, а след това си купила и ново "Пежо", потвърдиха и съседи във варненския квартал "Владиславово". В службата пък се правела на най-големия спец по финанси и се разпореждала с всички сметки, със склада за свещи и иконите. В жалбата е посочено, че по сведения на духовниците на 10 юли деловодителката е била видяна да влиза без разрешение на когото и да било в покоите на вече починалия митрополит Кирил.

Източник: в. "Монитор"




Още по темата: общо новини по темата: 99
03.07.2015 »
09.07.2014 »
14.05.2014 »
11.05.2014 »
08.05.2014 »
01.04.2014 »
предишна страница [ 1/17 ] следващата страница
https://www.varna24.bg/novini/varna/Pognaha-delovoditelka-za-misteriyata-okolo-pogrebenieto-na-dyado-Kiril-443610
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.