Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Плевнелиев сезира Конституционния съд заради Закона за СРС
Автор: Екип Varna24.bg 17:27 / 06.08.2013Коментари ()1085
© Varna24.bg
Президентът Росен Плевнелиев ще обнародва повторно приетите промени в Закона за специалните разузнавателни средства (СРС) и ще сезира Конституционния съд, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. На 24 юли тази година държавният глава наложи вето върху приетите промени, тъй като с предвиденото създаване на Национално бюро за контрол върху прилагането на СРС-та и на специална парламентарна комисия се застрашава независимостта на съдебната власт.

С гласовете на "Атака" и след 2 гласувания обаче в последните работни часове на депутатите преди лятната ваканция текстовете бяха гласувани повторно. Тогава Мая Манолова от БСП директно каза на държавния глава, че ако нещо в закона не му харесва - да сезира Конституционния съд.

В позицията на Плевнелиев сега се посочва, че "с това свое вето президентът даде възможност на парламентарно представените политически партии да обсъдят още веднъж тези текстове и с минимални редакции да избегнат каквото и да е съмнение, че те могат да се използват за противоконституционно въздействие върху работата на съдебната власт.

За съжаление, парламентарната практика напоследък показва ясен стремеж да се навлезе в полето на компетентност на другите власти. Създаването на комисии, които на практика се опитват да правораздават, предвиждането на възможност парламентарна комисия да упражнява контрол върху вътрешното убеждение на съдии и прокурори създават опасност за нормалното функциониране на съдебната система и на демократичната правова държава.

За съжаление дебатът в Народното събрание относно ветото върху Закона за СРС отново показа степента на политическа конфронтация, която бележи целия политически живот в страната през последните месеци. Декларираната готовност за диалог, за обсъждане на аргументи остана само на думи", се посочва още в позицията на президента.



https://www.varna24.bg/novini/Bylgaria/Plevneliev-sezira-Konstitucionniya-sud-zaradi-Zakona-za-SRS-447223
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.