Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Станишев се срещна с варненските ученици спечелили второ място в конкурс на НАСА
Автор: Екип Varna24.bg 18:22 / 25.05.2008Коментари ()855
©
Министър-председателят Сергей Станишев се срещна с ученическия екип, класиран на второ място в конкурса за Космическа колония на НАСА (NASA Ames) и Националното космическо общество на САЩ (National Space Society (NSS)).
Единадесетте ученици са възпитаници на Математическата гимназия, Пета езикова гимназия и Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия в град Варна. Техен ръководител е д-р Веселка Радева от Варненската астрономическа обсерватория и планетариума „Николай Коперник". Учениците представиха своя проект „Международна космическа колония ТАНГРА", с който спечелиха второто място в своята възрастова категория (10-12 клас) в надпревара с 156 проекта от 11 страни и 10 американски щати. Концепцията на проекта включва изграждане на космическа колония за 10 000 човека, пълно описание на необходимите животоподдържащи системи, както и интересни решения на енергийния и екологичен проблем на Колонията. В своя проект, учениците са предложили и идея за конституция, което е уникално за подобен тип проекти, каза д-р Радева. Колонията има и своите символи - знаме и герб.

Изключително съм впечатлен от вашия проект и без да съм специалист, се уверявам, че интересните решения, които предлагате са заслужили признанието на експертното жури, каза Сергей Станишев след представянето на проекта. Възхищавам се на смелостта и волята на всеки един от вас, за разработването на тази концепция и се надявам да продължите своята работа и развитие и занапред, добави той. Министър-председателят подчерта, че единствената по рода си конституция би допринесла за успешното управление на колонията и че това може да послужи за пример на всеки един политик и управляващ. За тяхното постижение министър-председателят Сергей Станишев подари на всяко от децата луксозен „Атлас на Вселената" с лично послание от него. Ръководителката на екипа д-р Радева получи „Атлас на Земята", за да не се губи, по думите на премиера, връзката на всяка една космическа колония със Земята. Премиерът пожела на учениците успешно представяне и на следващия конкурс на НАСА, за който те вече работят по своята подготовка. За спомен от срещата, варненските ученици подариха на министър-председателя авторска астрономическа снимка на космическото пространство, в което ще бъде изградена колонията.

На срещата присъстваха и вицепрезидента на Локхийд Мартин Аеронавтикс Уилиам Перкинс и Калинка Ковачева от българското представителство, които също изразиха своята подкрепа и заявиха намеренията си за бъдещо сътрудничество с варненската обсерватория и планетариум.

Учениците ще отпътуват на 28 май за Вашингтон, където като почетни участници ще представят своя проект на специализирана конференция на НАСА.



https://www.varna24.bg/novini/varna/Stanishev-se-sreshtna-s-varnenskite-uchenici-spechelili-vtoro-myasto-v-konkurs-na-NASA-44729
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.