Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Изоставиха 6 бебета за месец във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 10:59 / 08.08.2013Коментари ()1118
© Varna24.bg
6 бебета са изоставени през юли, съобщи за "Черно море" Анна Конукова, ръководител на отдела за закрила на детето към дирекция "Социално подпомагане" - Варна. Броят им е доста по-голям в сравнение със средния за периода. Обикновено всеки месец има между 2 и 4 сигнала, посочи Конукова. Справката за първите 5 месеца на годината показва, че изоставените деца от Варненска област са 19.

6-те новородени са настанени в Дома за медикосоциални грижи (ДМСГ) в кв. "Виница". Само едното от тях е с увреждания. В повечето случаи става въпрос за майки от ромски произход, които са многодетни и нямат възможност да хранят още едно гърло. Според регламента те имат право да подпишат декларация за осиновяване най-рано месец след раждането. После стартират медицински изследвания, след което и подготовка за включване в регистъра за осиновявания. Ако за изоставените не бъдат намерени родители българи, ще се търсят осиновители в чужбина.

4 деца на възраст до 3 г., отглеждани в ДМСГ във "Виница", са осиновени през юли, каза още Конукова. За едното от тях са намерени родители в чужбина. Осиновено е и 1 дете, отглеждано във варненско приемно семейство. То е взето от български родители.

През юли експертите от отдела за закрила на детето са съдействали и за настаняването на 5-има подрастващи в Дом "Гаврош". Социалното заведение се грижи за бездомни малки скитници от Варна и региона. 1 дете в риск е било настанено в семейството на негови роднини.

Източник: в. "Черно море"



https://www.varna24.bg/novini/varna/Izostaviha-6-bebeta-za-mesec-vuv-Varna-447527
Copyright © Varna24.bg. Всички права запазени.